500-året for reformation fejret: Himlen brændte over Viborg

Viborg Domkirke stod i fiktive flammer, da 500 året for reformationen lørdag aften blev markeret med nykomponeret musik, 150 korsangere og 3D-animation.

(Foto: © Jens Ole Sørensen P4 Midt & Vest)

Tro, håb og kærlighed er ikke bare titlen på en dansk ungdomsfilm fra 80'erne. Det var også dogmet for lørdagens tre forestillinger i Viborgs historiske bydel.

Det fortæller Christian Eiming, der har været kunstnerisk leder og instruktør på forestillingen: Himlen over Viborg.

- Vi vil fortælle en historie, hvor tilskuerne ikke får serveret et facit eller en konklusion på rigtigt og forkert. Vi har skabt en forestilling, hvor en bedstemor og hendes barnebarn ser den samme forestilling, men får to vidt forskellige oplevelser, fordi de er to forskellige steder i deres liv, forklarer han.

Begejstrejede tilskuere

Forventningerne til forestillingen var høje - og publikum blev ikke skuffet. Der var 7.500 tilskuere til de tre forestillinger, en del flere en arrangørerne havde regnet med.

Storslået, bevægende, betagende, fantastisk og sindsygt var nogle af reaktionerne på den flerdimensionelle forestilling.

Domkirke blev 3D-scannet

Den visuelle del af ”Himlen over Viborg” er skabt af animationsfirmaet ”Tumblehead”, der har 3D-scannet Viborg Domkirke. Derefter er der skabt tredimensionel animationskunst på bygningens præmisser.

Animationen tager afsæt i den 141 år gamle bygningsform, kontur og historie, så animation og kirke smelter sammen til et.

Komponisten Thomas Richard Christensen har i samarbejde med sangeren Ellen Holck komponeret helt ny musik til forestillingen. Ikke musik med tekst, men bare musik. Fortællingen foregår helt uden ord. Dem skal tilskuerne selv finde bagefter.

De to optrådte selv live lørdag aften – med et imponerende sekstemmigt kor på 150 lokale korsangere i ryggen - placeret på hver side af Viborg Domkirke.

Forestillingen tog afsæt i reformationen og mange af de skelsættende ændringer, samfundet gennemgik i årene derefter. Tro, håb og kærlighed var det overordnede tema, men Martin Luther og ikke mindst Hans Tausen, der bragte reformationen til Danmark, var også flettet ind.

- Det vigtigste er, at forestillingen sætter gang i en dialog mellem mennesker, siger Christian Eiming.

Forestillingen bestod af flere kunstneriske elementer, blandt andet animation, musik, korsang. Det hele smeltede lørdag aften sammen til én forestilling. Èn forestilling, opført tre gange – og aldrig mere.

Biskoppen lovpriser

Blandt tilskuerne til lørdagens forestillinger var også biskoppen for Viborg Stift, Henrik Stubkjær.

- Det var ganske fantastisk, jeg er fuldstændig overvældet. Det var en enestående oplevelse, siger biskoppen.