25 får er døde i formodet ulveangreb

Hvis ulve står bag angrebet, er det det hidtil største, efter at rovdyret vendte tilbage til Danmark.

Naturstyrelsen har taget DNA-prøver for at få fastslået, om der var tale om et ulveangreb onsdag. (Foto: © handout, Storålam)

Omkring 25 får er onsdag døde efter det, der med overvejende sandsynlighed var et ulveangreb ved Sandfær Plantage nær Holstebro i Vestjylland.

Det oplyser fåreavler Jørgen Blazejevicz i en pressemeddelelse, hvilket Miljøstyrelsen bekræfter.

Dna-prøver skal nu med sikkerhed fastslå, om der var tale om en ulv.

- Hvis der er tale om et ulveangreb, er det det største angreb, der har været i Danmark, siger naturplanlægger i Miljøstyrelsen Lasse Jensen.

- En af Naturstyrelsens ulvekonsulenter har været ude og tilse angrebet, og vi kan i hvert fald konstatere, at der har været et angreb. Der er taget en række DNA-prøver, som bliver sendt til analyse for at fastslå, om der var tale om et ulveangreb.

  • Billedet viser døde får hos fåreavler-virksomheden Storålam ved Holstebro. (Foto: © Privatfoto/Peter Helén, Scanpix)
  • 16 får blev onsdag fundet døde, og ni andre blev fundet skambidte på en mark. Man blev nødt til at aflive de ni skambidte får. (Foto: © Privatfoto/Peter Helén, Scanpix)
  • Fårene blev fundet af ejeren af Storålam, Jørgen Blazejewich, og medarbejder Peter Helén. (Foto: © Privatfoto/Peter Helén, Scanpix)
  • En vildtkonsulent har kigget på angrebene og taget DNA-prøver af fårene for at undersøge om ulve skulle stå bag drabene. (Foto: © Privatfoto/Peter Helén, Scanpix)
  • Hvis en eller flere ulve står bag angrebet, er det det største ulveangreb, siden ulven kom tilbage til Danmarks natur. (Foto: © Privatfoto/Peter Helén, Scanpix)
1 / 5

Halsen helt knust

Sidste år var en ulv på spil i området, da 21 får i begyndelsen af februar blev dræbt hos Storålam i Holstebro.

Fåreavleren giver i en meddelelse udtryk for, at onsdagens angreb minder meget om angrebet sidste år.

16 får blev fundet døde onsdag, og ni får blev aflivet efter bidskader, oplyser fåreavleren.

- Bidskaderne er voldsomme, og i nogle tilfælde er halsen helt knust. Der er ikke ædt af fårene, så det giver slet ingen mening, siger Jørgen Blazejewicz i en pressemeddelelse.

Indhegningen ikke i orden

Hos Miljøstyrelsen oplyser mener man, at fårenes indhegning ikke har været i ordentlig stand.

- Fårene er – så vidt jeg er orienteret – blevet sat ud for meget få dage siden i et hegn, som ikke er blevet vedligeholdt ordentligt. Dermed har der været forholdsvist let adgang for det eller de dyr, som altså muligvis er ulve, siger naturplanlægger Lasse Jensen.

- I helt samme område har der den sidste måned gået får i tre andre indhegninger, uden at det har ført til angreb. Disse indhegninger er blevet vedligeholdt løbende. Det viser, hvor vigtigt det er, at hegnene fungerer.

Klippet hul i hegnet

Fåreavler Peter Helén udtaler til Jydske Vestkysten, at nogen havde klippet hul i indhegningen.

I 2018 blev der dokumenteret i alt 28 ulveangreb på husdyr i Danmark.

Angrebet ved Storålam sidste år var det hidtil største af slagsen.

Naturplanlægger Lasse Jensen fortæller, at især i forårsmånederne er husdyr udsat for ulveangreb, da ulvene har svært at finde byttedyr i naturen.

/ritzau/