Vinge-borgere i bekymret brev til kommune: Hvor er vores by?

I et brev til Frederikssund Kommune rejser borgere i bydelen Vinge bekymringer omkring det nu kuldsejlede byprojekt.

Vinge i dag. 59 grunde er indtil videre bebygget eller planlagt til bebyggelse. (Foto: © Kathrine Ejdum, (c) DR)

Husene og grundene mister værdi. Grønne områder og legepladser er stadig ikke bygget, og udsigten til tog lige til døren er lang.

Det er blot nogle af de bekymringer, flere af beboerne i Frederikssund-bydelen Vinge nævner i et brev til kommunen forud for et økonomiudvalgsmøde onsdag aften.

- Folks opsparinger og eksistensgrundlag er jo lagt i det her. Og det er klart, at vi er skuffede over, at Vinge Centrum ikke er blevet til noget, siger Carsten Lentz, grundejerforeningsformand for Deltakvarteret i Vinge.

Vinge Centrum er den centrale del af det storstilede byprojekt, der skulle huse 20.000 nye Frederikssundborgere i 2035, og blandt andet også have sit eget S-togsstop. Men i vinteren 2017 kuldsejlede projektet og efterlod kommunen med en større millionregning.

I Deltakvarteret, der indtil videre er den eneste del af Vinge, der endnu er bygget, ærgrer Carsten Lentz sig over, at beboerne ikke har fået mere klar besked om bydelens fremtid.

- Er det en flok overprissatte huse på en bar mark, eller er det et stationsnært område med en masse byliv og forretninger og en by i vækst? spørger han.

En del af det der er bygget i Vinge. (© Foto: Frederikssund kommune © Frederikssund Kommune)

Deltakvarteret består i øjeblikket af 59 grunde, hvor nogle er rækkehuse eller nybyggede villaer og andre endnu ubyggede grunde.

- Det er rent faktisk folk, som har investeret rigtig store summer og deres ve og vel i det her, siger Carsten Lentz.

Vil ud af bindende aftale

Og han har god grund at sende netop sådan et brev til kommunen. Det mener professor i offentlig forvaltning ved RUC Bent Greve.

- Jeg forstår godt grundejernes bekymring, for alt tyder på, at det her projekt har meget lange udsigter, inden det for alvor kommer til at udvikle sig, hvis det overhovedet kommer til det, siger han.

Grundejerne har opstillet en række krav til kommunen om blandt andet at droppe aftalen om, at grundejerne inden 1. maj 2019 skal begynde at bygge huse på deres tomme grunde. Men det er ikke sikkert, at de krav kan opfyldes, mener Bent Greve.

- Grundejerne står forholdsvis svagt i forhold til kommunen, fordi de har indgået en bindende aftale.

DR har forsøgt at få en kommentar fra en række af udvalgets politikere, men de har ikke ønsket at udtale sig.