Vi benytter os i større omfang af alternativ behandling: Linda får kranio-sakral terapi

Vi tyer i stigende grad til alternativ behandling for at lindre kroppens skavanker, viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed.

I Region Hovedstaden er det mere end en fjerdedel af de adspurgte, der har benyttet sig af for eksempel alternativ behandling indenfor det seneste år. (Foto: © (Grafik) Signe Heiredal, DR)

Artiklen er tilføjet med en kommentar fra formand for Folketingets sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF).

På briksen i et lille lokale hos 'Den Glade Krop' på Amager tilbyder behandler Stine Vigel blandt andet bindevævsmassage og organmassage.

I dag er det Linda Ryberg, som ligger på briksen, mens Stine Vigel giver hende kranio-sakral terapi, hvor man får blide tryk på knoglerne i kraniet, ansigtet, rygsøjlen og korsbenet.

- Det føles enormt behageligt, og det giver varme og ro, siger Linda Ryberg.

Et par gange om måneden ligger hun på briksen, fordi hun har spændinger i kroppen efter en sygemelding for et par år tilbage.

- Jeg har ikke talt med min læge om behandlingsformen, men jeg har talt med min læge om mine symptomer, og eftersom vi ikke kunne finde en løsning, så har jeg selv søgt andre muligheder, siger Linda Ryberg.

(Foto: © Nanna Mortensen, DR)

Og Linda Ryberg er langt fra alene om at ty til alternativ behandling for at lindre kroppens skavanker.

Ifølge en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, så har mere end hver fjerde af de adspurgte i 2017 benyttet sig af en eller anden form for alternativ behandling indenfor det seneste år. I 2005 var det en femtedel.

Hos ’Den Glade Krop’ kan Stine Vigel også mærke den øgede interesse for alternativ behandling:

- Interessen er stigende, og det er forskellige typer mennesker, der kommer herind. Det er unge og gamle. Det er ikke underligt længere at gå til alternativ behandling, det er blevet meget normalt, siger Stine Vigel.

Ikke lade sig bluffe

Den øgede interesse for massage, healing og andre former for alternativ behandling glæder Charlotte Yde, formand for Sundhedsrådet, som er en paraplyorganisation for alternative behandlere.

Men hun opfordrer samtidig til, at man sætter sig godt ind i udbuddet, inden man kaster sig ud i at booke en tid. Hun anbefaler, at man går ud fra registreringsordningen for alternative behandlere:

- Det er de behandlere, man skal gå efter, hvis man vil sikre sig, at der er en uddannelse, klagemuligheder og noget etik, siger Charlotte Yde og fortsætter:

- Man skal ikke lade sig bluffe af noget, der ser stort, fint og flot ud og lover en hel masse, siger hun.

Skidt fra kanel

Hos Danske Patienter er man som udgangspunkt positive overfor udviklingen.

- Det gavner rigtig mange patienter, men udfordringen er, at udbuddet indenfor alternative behandlinger er så stort, så det kan være svært at finde ud af, hvilken behandling, der gavner én, siger vicedirektør Annette Wandel.

Men ifølge Annette Wandel kan det være svært at navigere i det store udbud af alternative behandlingsformer, især fordi mange læger ikke ved nok om det til at kunne vejlede.

Derfor mener hun, at der er behov for mere forskning i form af et videnscenter, så både patienter og sundhedsprofessionelle kan få mere viden om det:

- Så kan man skille skidt fra kanel og få samtalen med sin læge, som kan være mere sikker på at sige, om der er nogle uheldige cocktaileffekter mellem den konventionelle behandling, du får, og den alternative behandling, du tager, siger Annette Wandel.

Det møder opbakning fra formand for Folketingets sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF). Hun så gerne, at der blev foretaget mere forskning på området, og så vil hun gerne have nemmere tilgængelig viden om alternativ behandling.

- Jeg ser gerne, at vi får et videnscenter igen. Den alternative behandling ligger lige nu i Sundhedsstyrelsen, men det er slet ikke samme niveau som et videnscenter. Så jeg håber, at vi på et tidspunkt kan få et videnscenter, så folk i ro og mag og uden at blive vildledt kan få de oplysninger om alternativ behandling, som de har behov for, siger Liselott Blixt.