Unge fra ghettoområder vælger job og uddannelse i stedet for bander

Unge fra ghettoområder strømmer til uddannelse og job. Det skyldes en blanding af pisk og gulerod fra kommunerne.

Det kan lade sig gøre at flytte unge mennesker fra bandemiljøerne og ind på skolebænken. (Arkivfoto). (© DR)

Det kan lade sig gøre at flytte unge mennesker fra bandemiljøerne og ind på skolebænken. Det ved man blandt andete i det udsatte boligområde Askerød i Greve, skriver Sydkysten.

Den positive udvikling er blandt andet skabt ved, at de kriminelle er blevet truet med at blive smidt ud af deres lejligheder, hvis de bliver taget i at begå ulovligheder.

Hård hånd har hjulpet

Det har stoppet banderne til stor glæde for Greves borgmester, Pernille Beckmann (V).

- Vi kan være stolte, men arbejder selvfølgelig videre, for det er en indsats, der skal holdes ved lige i hvert fald nogle år endnu, siger hun til DR P4 København.

Ifølge borgmesteren er det nødvendigt med hårde konsekvenser over for dem, der ikke kan opføre sig ordentligt, hvis man vil problemerne til livs.

- Den hårde hånd er nødvendig, for det her er alvor. Hvis forældrene ikke opdrager på deres børn og tager sig af dem, kan de ikke blive boende, siger Pernille Beckmann, der har haft eksempler på, at nogle boligselskaber har måttet smide en familie ud.

Politiet mærker også fremgangen

Politiet kan også mærke, at mange af bebyggelsens unge er begyndt på uddannelse og i job.

- Vores statistikker viser faktisk, at Askerød og Greve Nord er det mest fredelige område i hele politikredsen. Det betyder jo, at vi kan bruge vores ressourcer på andre indsatser, siger Kurt Worsøe, der er politiassistent hos Karlslunde Politi.

Bo-Vest, der administrerer boligerne i Askerød, har i perioden 2012-2014 skrevet cirka 60 breve til 40 forskellige husstande. 20-25 husstande de første to år og 8 husstande i år.

Samme tendens i Holbæk

Og det er en tendens, man også oplever andre steder. Med projektet "4300 Agervang" har Holbæk Kommune siden sin begyndelse i 2010 også ændret på de dårlige statistikker i boligområdet Agervang.

Kriminalitet og manglende uddannelse er to af områdets store udfordringer, og Agervang figurerer da også på Boligministeriets ghettoliste.

Men nu giver de 16-20-årige drenge fra Agervang-kvarteret nemlig andre unge i kommunen baghjul, når det handler om at være i gang med en ungdomsuddannelse eller en uddannelsesrettet aktivitet.

Ud af 47 drenge, der har deltaget i projektet, går ni i folkeskolen, 32 er på en ungdomsuddannelse, fem er i gang med dansk undervisning eller VUC, og kun en enkelt er på offentlig forsørgelse.