Møder en elev sløv eller fjollet op på Gentofte HF, kan han eller hun blive bedt om at aflevere en spytprøve eller blæse i en alkohol- eller narkotest.
I alt har fem uddannelsesinstitutioner i hovedstadsområdet skaffet alkohol- og narkotest, viser en rundringning foretaget af Berlingske.
På uddannelsen i Gentofte skal eleverne kunne kende forskel på hverdag og fest, siger rektor Henrik Cornelius:
- Vi vil gerne lære dem, at når man er i skole, er det ligesom at være på arbejde, og der møder man ikke beruset op, siger rektoren på Gentofte HF.
Test skal fjerne tvivl
Gentofte HF har indkøbt alkometre og et sæt, der via en spytprøve tester for euroforiserende stoffer som hash, kokain og ecstasy. Kittet har dog ikke været i brug, siden det blev indkøbt i december, men ifølge rektoren, Henrik Cornelius, vil det lette hverdagen:
- I stedet for at have en diskussion synes jeg, at det er mere rimeligt at have en test, så vi kan se, om folk er påvirkede af alkohol eller hash, siger rektoren.
Elever vil ikke testes
I Danske Gymnasieelevers Sammenslutning tager man afstand fra tests, som går for langt, siger formand Mathilde Lynggaard Vinther:
- For det første er det ikke en særlig udbredt problemstilling.
- Når man indfører test, er det en overvågningskultur, der mistænkeliggør eleverne. Det synes jeg ikke, at vi skal have ind på vores uddannelsesinstitutioner, hvor der skal være et trygt miljø, siger elevernes formand.