Den københavnske vestegn er stadig landets coronahotspot.
Det viser myndighedernes tal her to en halv måned efter, at regeringen ellers nedsatte en corona-taskforce på vestegnen og siden lukkede landet ned.
Tager man et kig på top 10 listen over de hårdest ramte kommuner, ligger seks af dem på Vestegnen.
Selvom tallene er faldende, er det bekymrende, lyder det fra Bente Møller, der er overlæge og enhedschef i taskforcen.
For den mere smitsomme muterede britiske coronavirus breder sig herhjemme og truer med at sende smittetallene på himmelflugt.
- Det er i hovedstadsområdet, at der er den største smitte og dermed også den største risiko for, at det breder sig yderligere, siger hun.
En af listens højdespringere er Herlev. Her er borgmester Thomas Gyldal-Petersen (S) også bekymret over, at smitten fortsat er udbredt, når en ny og mere smitsom coronavariant banker på døren.
- Vi er dybt opmærksomme og klar til reagere med en times varsel på det, vi bliver bedt om at gøre, hvis noget skal gøres anderledes, siger han.
I Ishøj, som lige nu topper listen over den kommune med flest smittede per 100.000 indbyggere - det såkaldte incidenstal - er borgmester Ole Bjørstorp (S) utilfreds med, at smittetallene ikke er mere dalende.
Han er dog ikke bekymret for, at den nye, smitsomme coronavariant - kaldet b117 - vil slå voldsomt igennem i kommunen, fordi vaccineprogrammet er i gang.
- Jeg tror ikke, den vil gøre så meget i Ishøj. Men vi skal være opmærksomme på, at det ikke spreder sig mere. Men der er ikke noget ekstra, vi skal gøre i den forbindelse (udover nedlukning, red.), mener Ole Bjørstorp.
Opsporing og testning er vejen frem
Ifølge Bente Møller, overlæge og enhedschef i corona-taskforcen, kan der være mange årsager til, at vestegnen bliver ved med at være i toppen af coronatabellen.
- En af forklaringerne kan være, at mange arbejder i servicefag, hvor de har fysisk fremmøde i for eksempel butikker og ældreplejen, siger hun.
Hun peger på, at taskforcen især har et arbejde foran sig, når det kommer til smitteopsporingen.
- Vi kan i vores smitteopsporing være endnu mere præcise på de anbefalinger, der er, når man tester positiv. Vi ringer en ekstra gang til de smittede, og taler med dem om at isolere sig, siger hun.
Samtidig har kommunerne nu også fået yderligere adgang til oplysninger om borgere, der er smittet i kommunen. Det kom frem på det seneste myndighedspressemøde 13. januar.
I den forbindelse sagde Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) at:
- Vi er i en ekstraordinær situation, og det er vigtigt, at kommunerne har de bedst mulige redskaber til at medvirke til epidemikontrollen.
Netop smitteopsporingen er også det, Thomas Gyldal-Petersen peger på, skal være med til at holde smittetallene nede og forhindre den britiske coronavariant i at sprede sig.
- Os allesammen; borgere, foreninger, virksomheder og kommune skal fastholde det store fokus vi har lige nu, lyder det fra Thomas Gyldal-Petersen.