Torskekvoter truer med at udrydde lystfiskererhvervet i Øresund: Kan sætte stopper for Jens’ job gennem 28 år

Lystfiskere holder sig væk fra kutterne i Øresund efter indførelse af kvoter.

Jens Hartmann er skipper på båden "Sandblæseren," der sejler med lystfiskere. Foto: privat

Flere af de turbåde, der i årevis har sejlet med lystfiskere fra Helsingør Havn, er sat til salg.

Det er de, fordi lystfiskererhvervet i Helsingør og andre havne langs Øresund er hårdt presset på grund af de torskekvoter, der blev indført for godt et år siden, oplyser fiskerne i Helsingør.

Kvoterne betyder, at lystfiskere flere steder i landet maksimalt må fange fem torsk om dagen, dog kun tre i februar og marts. Før 1. januar 2017 var der ingen begrænsninger.

- Torskekvoterne har betydet, at kunderne forsvinder. Ingen lystfiskere er interesserede i at fiske fra en turbåd, når de kun må fange tre eller fem torsk om dagen, siger Jens Hartmann, der er talsmand for lystfiskere i Helsingør.

Lystfiskererhvervet forsvinder

Jens Hartmann har arbejdet som skipper på en turbåd i 28 år og er stærkt bekymret for erhvervets fremtid.

- Lige nu er der omkring ti turbåde til salg i Øresundsregionen, det er halvdelen af alle turbådene. De bliver nødt til at sælge, fordi de mister kunder på grund af torskekvoterne. Og hvis kvoterne ikke forsvinder, bliver jeg også nødt til at dreje nøglen om, siger han.

I løbet af de første seks måneder af 2017 oplevede turbådene, som sejler med lystfiskere, et fald i omsætningen på 38 procent, oplyser Danmarks Sportsfiskerforbund.

Torskekvoterne er lavet for at bevare og genoprette torskebestanden, men netop i Øresund giver det ikke mening at regulere torskebestanden, siger Kaare Manniche Ebert, der er fiskebiolog i Danmarks Sportsfiskerforbund.

- Det er kun i Øresund, vi argumenterer for, at kvoten ikke burde eksistere. Fordi andre steder er torsken faktisk presset og truet. Men i Øresund er der en sund bestand. Derfor er det så tåbeligt med kvoter her, siger han.

Fiskekvoter laves i EU

Politikerne i Helsingør frygter for lystfiskererhvervets fremtid, og vil derfor gerne have ændret reglerne.

Men det kan de ikke selv gøre, fordi fiskekvoterne bliver lavet i EU-regi.

Derfor har de bedt om et møde med fiskeriminister Karen Ellemann (V), så hun kan bringe politikernes budskab videre til Bruxelles.

- Vi vil gerne have, at Karen Ellemann tager nogle konkrete ting op i EU. Vi vil gerne have at kvoten bliver lidt højere end den er nu, siger Henrik Møller, der er socialdemokratisk viceborgmester og formand for kultur og turismeudvalget i Helsingør.

Karen Ellemann har i sidste uge sagt ja til at møde Helsingørs politikere.

Skippere på turbådene i blandt andet Vedbæk og København har også mistet kunder på grund af torskekvoterne.