Svendebrevet vinder ind på studenterhuen i Nordsjælland

Flere unge i Nordsjælland vælger en erhversuddannelse frem for en studentereksamen.

I Region Hovedstaden vælger omkring 14 procent at tage en erhversuddannelse. Det er langt færre end de 25 procent i Nordjylland, men i Nordsjælland er kurven ved at blive knækket. (Foto: © Mie Tast- DR Sjælland)

En titel som mekaniker, murer eller glarmester ryger højere og højere op på ønskelisten hos de unge i Nordsjælland. Det mærker man på Erhvervsskolen Nordsjælland, der har fået omkring 20 procent flere ansøgere på deres erhvervsuddannelser i år end tidligere, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Med de uddannelsestal der er nu og den søgning, der har været de sidste par år til erhvervsuddannelserne, så vil vi komme til at mangle arbejdskraft, siger Tina Steinbrenner, der er vicedirektør på Erhvervsskolen Nordsjælland.

Hun mener, det er vigtigt, at kurven bliver knækket, og ser det som et skridt i den rigtige retning, at skolen nu har ventelister på flere af deres erhvervsuddannelser.

Unge ser muligheder i nye byggeprojekter

Nye store byggeprojekter som et nyt supersyghus i Nordsjælland vil give efterspørgsel på arbejdskraft. Og det har de unge in mente, når de vælger uddannelse, siger Tina Steinbrenner til Frederiksborg Amts Avis.

- Vi har nogle virksomheder, som er meget positive overfor at oprette bygge-anlægsaftaler. Og så ligger vi et område, hvor der netop kommer mange større bygge-anlægsarbejder, siger hun.

Hun peger på, at den nye erhvervsskolereform også er årsag til fremgangen.

Hovedstadsregionen har ellers en meget lav andel af unge, der vælger en erhvervsuddannelse. Ifølge Undervisningsministeriet så er det kun 14 procent af regionens folkeskoleelever, der går den vej.

LÆS OGSÅ: Flere unge vil have en erhvervsuddannelse Dansk Byggeri: Slut med kamp om jobs og praktikpladserTidligere har der været kamp om praktikpladser og jobs. Men det mener Dansk Byggeri ikke længere, de unge behøver frygte. Ifølge Dansk Byggeri, så vil der allerede i 2020 være stor mangel på unge mennesker med en erhvervsuddannelse.

Sidse Frich Thygesen, der er uddannelseskonsulent i Dansk Byggeri pointerer, at det er helt centralt for deres branche, at de unge får en god erhvervsuddannelse.

- Det er altså godt for et samfund, at vi har dygtige faglærte. 10 procent af de unge mennesker, der læser på erhvervsuddannelser, de ender med at åbne deres egen virksomhed. Og det udgør jo en stor del af vækstlaget i Danmark, siger Sidse Frich Thygesen.