At jyderne modsat københavnerne er nærige, er måske én af de mest slidte fordomme mellem Jylland og Sjælland.
Ikke desto mindre ser det ud til, at fordommen holder stik, når man ser på, hvem der fast én gang om måneden sender penge til hjælpeorganisationerne Red Barnet, Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp.
Hos alle tre organisationer er borgere fra Region Hovedstaden overrepræsenteret blandt de faste bidragsydere, og hos Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp udgør hovedstadsborgerne næsten halvdelen af de faste betalere, imens samme befolkningsgruppe udgør under en tredjedel af den samlede befolkning.
Hos Røde Kors kommer det ikke bag på fundraisingchef Morten Jørgensen, at så stor en del af de faste støtter kommer fra hovedstadsområdet.
Det er nemlig i og omkring hovedstaden, at Røde Kors bruger flest penge, så folk bliver generelt mere eksponeret for dem her.
Man er dog opmærksom på at komme hele landet rundt, siger Morten Jørgensen.
- Generelt kan vi altid blive bedre til at nå hele Danmark rundt, og hvis det lykkes os i mindre grad at nå ud til alle, skal vi finde ud af hvorfor, og hvad vi kan gøre bedre, siger han.
Helt den samme opfattelse og forklaring har man hos Red Barnet, hvor de også vil kigge på, hvordan de kan få flere fra Jylland og Fyn til at betale fast, siger Merete Falkenstrøm, der er fundraising- og marketingschef i Red Barnet.
- Bare fordi man ikke bor i hovedstadsområdet, har man da lige så stort et hjerte som alle andre. I Red Barnet har vi lyst til at komme rundt i hele landet og fortælle og snakke med dem, der gerne vil støtte os fast, siger hun.
Hos Folkekirkens Nødhjælp erkender man, at hovedstaden er bedst til at sende penge. Til gengæld oplever man, at jyderne vil bruge mere tid på frivilligt arbejde, siger Birgitte Qvist-Sørensen, der er generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
- Københavnerne giver flere penge, men de bliver så siddende inde i deres lejligheder. Jyderne giver færre penge, men de er til gengæld frivilligt ude på gader og stræder, siger hun.
Nogen giver fast - andre giver til shows
Der er faktisk forskel på, hvordan vi hver og især har lyst til at donere.
Det siger Lisbeth Pilegaard, der er direktør for Institut for Parti og Demokrati. Hun har over 20 års erfaring med nødhjælpsarbejde.
- Jeg tror ikke, der er forskel på, om man bor i en større by eller på landet, eller om man bor i hovedstadsområdet eller i Jylland, siger hun.
- Jeg tror, der er forskel på, hvordan man gerne vil give. Nogen vil give fast, mens andre giver et større beløb til en konkret indsamling.
Lisbeth Pilegaard understreger dog, at det er vigtigt, at organisationerne kigger indad og sikrer sig, at de er lige meget tilstede i hele landet.
Man skal vide lige meget om, hvordan verden lider, og hvordan man kan hjælpe, uanset hvor man bor.
- Hjælpeorganisationer skal fortælle om, hvad det er, de laver. Og de skal nå ud til hele Danmark. Der kan godt være en tendens til, at man fokuserer på de større byer, og der hvor der er uddannelsesinstitutioner og mange unge. Så kan man godt glemme andre dele af Danmark, siger hun.