Kommunerne får i stigende grad anmeldelser om rotter, og i Gribskov Kommune går man nu drastisk til værks med 1.000 "intelligente" rottefælder, der kan spore rotterne elektronisk.
Rottefælderne bliver placeret i kommunens kloaksystemer og skal dræbe rotterne, inden de når op til overfladen, hvor man sædvanligvis bekæmper dem.
Det er firmaet Anticimex, der står bag de underjordiske rottefælder i Gribskov. De fungerer ved, at rotterne spores elektronisk og spiddes, fortæller udviklingsdirektør Peter Hohnen.
- Vi kan følge rotterne fra en kommandocentral, og selve fælden slår rotten mekanisk ihjel uden brug af gift, siger han.
Se, hvordan de underjordiske rottefælder fungerer her:
Det er en rigtig god idé, at en kommune går så systematisk til værks i jagten på rotter, mener Mikkel Hall, der er faglig leder for rotteområdet hos Miljøstyrelsen.
- Vi er omgivet af mange rotter, og de er et stort problem. De spreder sygdomme og forårsager store skader på vores bygninger og kloakker, som de gnaver i.
Generelt er antallet af rotteanmeldelser til kommunerne steget de senere år, og derfor er erfaringerne fra Gribskov vigtige, fortæller Mikkel Hall.
- Det er et enormt spændende projekt, for der er store perspektiver i at få udryddet rotterne i kloakken. Det betyder færre rotter, der kommer op af kloakken, og det løser problemet med smitte og ødelagte kloakker.
Dyrt at bekæmpe under jorden
Gribskov Kommune har indgået en aftale om drift af de underjordiske rottefælder for de næste 2 ½ år.
Aftalen koster 5,6 millioner kroner om året, og der er flere grunde til, at kommunen prioriterer rottebekæmpelsen, siger borgmester i Gribskov, Kim Valentin (V):
- For det første er det uden gift, og vi er en grøn kommune. Og så handler det om, at vi gerne vil være fri for rotter inden for nogle få år.
I første omgang har Gribskov Kommune sat et mål om, at antallet af rotteanmeldelser skal nedbringes med 75 procent i de områder, hvor rottefælderne er placeret.