Selvom Region Hovedstaden er ved at komme på niveau med de øvrige regioner i landet, når det gælder behandling af kræftpatienter inden for tidsgrænserne, så kunne tallene være bedre.
Nogle patienter vælger nemlig selv at udskyde deres kræftbehandling, og det påvirker tallene negativt, lyder en af forklaringerne:
- Nogle af de forsinkelser, der nogle gange kommer ud i vores tal, hænger også sammen med, at borgerne selv udsætter deres behandling, siger næstformand i Region Hovedstadens sundhedsudvalg Flemming Pless (S).
Ifølge Flemming Pless kan der ligge forskellige årsager til grund for, at en kræftsyg patienter selv vælger at udsætte det forløb, der skal gøre vedkommende fri for en kræftsygdom:
- Det er enten, fordi de trænger til at kunne tage sig mere sammen, fordi der er en stor fødselsdag i familien eller fordi man lige vil sunde sig, inden man går i gang med behandlingen, siger Flemming Pless.
Lovgivningen skal ændres
Flemming Pless kalder udsættelsen problematisk i forhold til, om regionen kan indfri forventningerne til behandlingsgaranti og -tidspunkt.
Den socialdemokratiske regionsrådspolitiker vil derfor have sine kollegaer på Christiansborg til at se på, om borgernes egne udsættelser også skal påvirke tallene for behandlingsgarantien.
- Vi skal til at kigge på, hvordan lovgivningen hænger sammen, for selvom det er patienterne selv, der vælger at udsætte en behandling, så tæller forsinkelsen med i de samlede tal, og det er problematisk. siger Flemming Pless.
Samlet set formår regionerne at få 85 % af kræftpatienterne igennem kræftforløb til tiden - målet er 90%.