Privat ambulancetjeneste får kritik efter travkusks død

Sundhedsstyrelsen kritiserer ambulancefirmaet Ignis et Aqua for blandt andet ikke ringe 112 og køre til det forkerte hospital, da en mand døde i sommer.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) vil stramme op på reglerne for private ambulancetjenester efter en travkusks død i sommer. (Foto: © Poul Rasmussen, Region Hovedstaden)

En travkusk faldt i sommer om med hjertestop på Charlottenlund Travbane, og han døde på vej til hospitalet i en ambulance, der blev kørt af det private firma Ignis et Aqua.

Men ambulancefirmaet fulgte ikke reglerne under behandlingen. De ringede ikke 112, kørte ikke til det nærmeste hospital og fejlede med medicinen.

Sådan lyder kritikken fra Sundhedsstyrelsen i en ny rapport, der har undersøgt forløbet.

Firmaet Ignis et Aqua er ikke enige i kritikpunkt

I rapporten står der, at ambulancetjenesten kørte til Herlev Hospital med travkusken i stedet for Gentofte Hospital, som ligger tættere på travbanen.

Hos Ignis et Aqua afviser man, at man hellere skulle have kørt til Gentofte Hospital og påpeger, at turen til Herlev Hospital tog 8 minutter. De skriver desuden i en mail, at rapporten indeholder faktuelle fejl.

I rapporten står også, at firmaet ikke ringede 112, inden de kørte afsted med kusken. 

Reglerne siger, at et firma skal være engageret af regionen for at måtte køre akutkørsel med patienter, ligesom eksempelvis Falck. Den regel overtrådte Ignis et Aqua, da de ikke ringede til alarmcentralen.

Minister og styrelsen vil stramme op

Efter travkuskens død skal små private ambulancetjenester nu kigges efter i sømmene, lyder det fra sundhedsminister Nick Hækkerup:

- Hvis man skal køre ambulance i Danmark, så skal der være styr på tingene. Der skal ikke være en falsk tryghed om, ambulancen er god nok. Jeg kommer til at lave reglerne, så vi kommer til at sætte de samme høje krav til alle, siger han.

I Sundhedsstyrelsen er man på linje med ministeren.

- Det er svært for du og jeg at se forskel på, om en ambulance kommer fra det offentlige system, eller om det er en privat ambulance. Sådan en sag giver os overvejelser om, hvorvidt vi selv vil lave en mere fokuseret indsats for den slags små firmaer her, siger Henrik Kristensen, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.