Kongehuset, landets ministre og Københavns syv borgmestre har alle fået en invitation til åbningen af den ny stormoske i Københavns Nordvestkvarter på torsdag, fortæller talsmanden for moskeen.
Kun én borgmester dukker - måske - op
Kun én overvejer at dukke op, nemlig socialborgmester Jesper Christensen, viser en rundringning foretaget af DR P4 København.
Ærgerligt, lyder det fra Yildiz Akdogan, der er Socialdemokraternes politiske ordfører i Københavns Borgerrepræsentation. Hun mener, at det er et helt forkert signal at sende.
- Nogle konservative og radikaliserede kræfter kan bruge det her som endnu et argument mod det demokratiske system, og at politikerne i bund og grund ikke ønsker muslimerne, siger hun.
Udeblivelse forværrer integrationen
Mohamed Al Maimouni, der er talsmand for Dansk Islamisk Råd, som står bag Danmarks første stormoske, er også ærgerlig over den manglende deltagelse fra de danske politikere.
- Mange danske muslimer vil ikke føle sig velkomne, og det er et afgørende element, som kan forværre integrationen i Danmark, siger han til DR P4 København.
Flere har meldt afbud på grund af en fyldt kalender, mens andre er modstandere af byggeriet, som er finansieret med 150 millioner kroner fra Emiren af det mellemøstlige land Qatar.
Frygter konservativ islam
De frygter nemlig, at Qatar vil søge indflydelse på de danske muslimer og være med til at radikalisere dem ved at diktere en mere konservativ form for islam.
Det afviser Mohamed Al Maimouni dog, og han mener, at der er rigelig grund for politikerne at stille op.
- Vi taler om Danmarks første stormoske, og muslimer har ventet på det her i over 40 år. Det betyder virkelig meget for os, siger han.
Det er dog ikke alle, der holder sig væk fra åbningen af den nye stormoske. Ifølge arrangørerne kommer der et stort opbud af både national og international presse, bl.a. nyhedsstationerne Al jazeera og France 24 og samtidig vil repræsentanter fra Københavns Stift også deltage i åbningen.
Derudover vil Shia-imamen Seyed Mohammed Khademi komme til åbningen, og det er på trods af at moskeen drives af sunni-muslimer. De to trosretninger har længe haft et anstrengt forhold til hinanden i blandt andet Mellemøsten.