Plejemor: Jeg sætter studenterhue på og besøger dem i fængslet

Som plejefamilie får man vidt forskellige børn. Det handler om at gøre en forskel for alle, forklarer plejemor igennem 28 år.

Hanne Hørup har haft ni børn i pleje. Hun kalder det en gave og en udfordring.

Flere kommuner i hovedstadsområdet efterlyser for tiden familier, der vil tage børn i pleje. Familier som Hanne Hørup og hendes mand, der igennem 28 år har været plejefamilie for ni forskellige børn.

For dem handler det om at spille en rolle i et andet menneskes liv.

- Vi har haft vidt forskellige børn, der er kommet ind i forskellige tidspunkter af deres liv. For nogle år tilbage havde vi en pige, der kom ind halvandet år inde i en studentereksamen, og det var en kæmpe oplevelse og gave for os at sætte studenterhuen på hende. Hun var aldrig kommet derhen, hvis ikke hun havde fået den støtte og stabilitet.

Hanne Hørup har også set sine plejebørn lykkes mindre godt, og så handler det om, at være tilstede alligevel, siger hun.

- Vi har også haft børn, hvor det ikke gik, som vi havde tænkt det skulle. Men vi er der også for dem, der slås med misbrug og har brug for at få besøg i fængslet. Så gør vi stadig en forskel ved at være en stabilitet i deres liv, selvom vi havde håbet på en anden situation for dem, siger hun.

Uforudsigelig tilværelse

Overvejer man at tage børn i pleje, så skal man være parat til at acceptere, at tingene udvikler sig anderledes, end man regner med, siger Hanne Hørup.

- Man kan aldrig vide, hvad vej det går, men giv kærlighed og få det samme tilbage. Det er en god kvalitet at være omstillingsparat og åben. Og så skal man have humor, for tingene går anderledes, når man kan grine og få vendt en anspændt situation til noget afslappet ved at sige 'pyt'.

Involverer hele familien

Det kræver en godkendelse fra Socialtilsynet at blive plejefamilie, og før man bliver godkendt, skal man igennem en længere proces, hvor det bliver undersøgt, hvilke type børn, man egner sig til at tage imod. Men inden man søger, skal være klar over, at et plejebarn involverer hele familien, siger chef for Socialtilsyn Hovedstaden, Mie Andresen.

- Det er vigtigt at være bevidst om, at det er børn med særlige behov. Man bliver udfordret, fordi de har nogle andre vanskeligheder end det man typisk har set hos egne børn eller deres kammerater. Og det involverer hele familien, så man skal som par være enige om det, og sikker på at ens biologiske børn er klar til sådan en opgave, siger hun.