Overnatning i skovene hitter

Sovepose, liggeunderlag og et hav af lyd fra nattens insekter, fugle og dyr. Vi er vilde med at overnatte i naturen, viser tal fra Naturstyrelsen.

Vi vil gerne have bålduft og åben himmel. Lejrpladser og shelters bliver mere og mere populære. (© Colourbox)

Det er blevet populært at skifte fladskærmen ud med stenalder-TV'et i form af et levende bål.

På fire år er antallet af overnatninger i shelters og på lejrpladser steget med over 50 pct. fra 105.000 overnatninger i 2013 til 165.000 i 2017, viser tal fra Naturstyrelsen.

- Folk er især fascineret af at komme ud og opleve natten. I dag, hvor du kan få alt til at ske ved et tryk på en knap, er det noget helt andet at komme ud og opleve en langsom rytme og høre nattelyde med insekter og fugle. Det giver en helt særlig junglestemning, siger naturvejleder hos Naturstyrelsen, Jes Aagaard.

Går man ned i tallene, tegner Nordsjælland alene sig for en stigning i antal overnatninger på hele 140 pct. fra 814 overnatninger i 2013 til 1.961 i 2017.

Folk er ikke skovsvin

Selvom der er sket en stor stigning i antallet er naturglade gæster, så er der ikke sket stigning i mængden af skrald, som bliver efterladt.

Og når plasticposer og dåser bliver taget med hjem, så gavner det naturens gæster i den sidste ende.

- Folk er blevet rigtig gode til at tage deres eget skrald med. Tidligere brugte vi over en million kroner på oprydning, men de penge kan vi nu bruge på andre naturtiltag, siger Jes Aagaard.

Man kan booke overnatning i naturen online, men man er også velkommen til at slå sig ned, hvis der er ledigt, når man kommer forbi.

Nogle shelters er beregnet til 3-4 overnattende, mens andre kan rumme helt op til 30 personer, så en hel skoleklasse eller store familier kan få oplevelsen sammen.