Overlæger advarer mod at brede udskældt it-system ud

Overlæger mener ikke, at Sundhedsplatformen bør udbredes, før problemer med overvågning af behandlinger er løst.

Ventetid på strålebehandling for kræftpatienter er blot en af de ting, som databaserne under Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram overvåger. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Det er med dystre miner, at de to overlæger Torben Riis Rasmussen og Michael Borre ser frem mod, at Region Sjælland til november hopper med på Sundhedsplatformen.

Tidligere fredag kunne de nemlig fortælle, hvordan det udskældte it-system har sat en voldsom kæp i hjulet på overvågningen af behandlingskvaliteten i Region Hovedstaden.

Overlægerne er formænd for to af de mange databaser, som overvåger behandlingen af en lang række sygdomme og lidelser. Sammen med mindst otte andre databaser, har de netop udgivet en årsrapport, hvor store dele af patientdata fra hovedstadsregionens hospitaler mangler, fordi der er problemer med Sundhedsplatformen.

I Dansk Lunge Cancer Gruppe, som Torben Riis Rasmussen er formand for, skriver de således om problemet i den nye årsrapport:

'Den manglende registrering af aktivitet og resultater udgør, hvis det fortsætter, en direkte trussel mod kvalitetsarbejdet i Danmark'.

Det er dårligt nyt for patienterne, fordi kvalitetsarbejdet er til for, at hospitalerne kan lære af deres fejl og forbedre patientbehandlingen.

Derfor forstår Torben Riis Rasmussen og Michael Borre heller ikke, hvorfor Sundhedsplatformen allerede til november skal omfatte næsten halvdelen af landets befolkning, når også hospitalerne i Region Sjælland implementerer systemet.

- Når ikke vi har fået bragt Region Hovedstaden igennem det her, på en måde, hvor man kan dokumentere, at det fungerer, så er jeg dybt bekymret for at arbejde videre med det her system. Det er logisk, at man får tingene til at fungere, inden man breder dem yderligere ud, mener Michael Borre.

Og Torben Riis Rasmussen bakker op:

- Det er stærkt bekymrende, medmindre man finder en løsning på det her hurtigt og sørger for, at få samlet de data man har mistet op, mener han.

En løsning ser ifølge en mail, som Region Hovedstadens koncerndirektør, Jens Gordon Clausen, har sendt til DR P4 København, ikke ud til at være lige om hjørnet:

- Der er ikke nogen hurtig løsning, men vi er i fuld gang med tekniske optimeringer af systemet og mere og bedre undervisning af brugerne ude på hospitalerne. Vi kan aldrig garantere, at der helt kan undgås huller i data fremover, men vi bestræber os på, at de næste årsrapporter ikke påvirkes, skriver Jens Gordon Clausen.

Alligevel møder man overlægernes advarsel med sindsro i Region Sjælland.

- Vi følger de udfordringer, som der er og har været i Region Hovedstaden, tæt. Og så forsøger vi, at løse alle dem vi kan, inden vi skal gå i luften. Men det får os ikke til at undlade at gøre det, fordi der er så mange gevinster ved Sundhedsplatformen, siger Susanne Lundvald (S), der er 2. næstformand i Region Sjælland.