Opgør om overborgmesterposten ulmer i København

Kommunalvalget er knap startet, før Enhedslisten lægger op til kamp om borgmesterkæden.

Det er lagt op til kamp mellem Enhedslisten og Socialdemokratiet om overborgmesterkontoret på Københavns Rådhus. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Gode resultater har fået Enhedslisten til sigte efter en ny post i hovedstaden.

Siden kommunalvalget i 2009 i København er Enhedslisten vokset fra at få 10,9 procent af stemmerne til at få 19,5 procent ved sidste valg. Samtidig er Socialdemokraterne gået tilbage. I 2009 fik partiet 29,9 procent af stemmerne, men i 2013 måtte det nøjes med 27, procent.

Nu vil Enhedslisten så have den magtfulde overborgmesterkæde om halsen på sin spidskandidat efter kommunalvalget i november.

Sådan lyder meldingen fra partiets leder, Pernille Skipper og spidskandidat Ninna Hedeager Olsen.

- Vi går efter mest mulig indflydelse, og vi er klar til at tage al det ansvar, som vi kan få i København. Det betyder ikke, at vi står til at få overborgmesterposten, men selvfølgelig er det målet på lang sigt, siger Ninna Hedeager Olsen.

Men hun vil få kamp til stregen fra Socialdemokratiet, som ikke er klar til at slippe borgmesterstolen efter 100 år i det varme sæde.

- Vi er det mest driftssikre parti. Vi har leveret en by, som er en af de bedste i verden at leve i, og vi har leveret en by, som er foran på den grønne omstilling. Vi er de bedste til at lede København, siger Socialdemokratiets gruppeformand Lars Weis.

Men begge partier kan kun få kæden, hvis de får støtte fra andre partier.

Og De Radikale vil ikke afvise at støtte Enhedslisten, efter at stemmerne er talt op:

- Alt er jo på bordet. Nu skal alle partierne først til at snakke sammen om, hvor de kan finde fælles fodfæste, fortæller Tommy Petersen, der er gruppeformand for De Radikale.

- Jeg vil lade det være op til vælgerne. Og så må vi se, når resultatet foreligger, hvordan stængerne står, fortæller Tommy Petersen.

Der er kommunalvalg den 21. november.