Som led i regeringens bandepakke fra sidste år er der afsat en statslig pulje, som Københavns Politi får del i til opsætning af kameraer i København til at hjælpe med at bekæmpe bander.
Det vides endnu ikke helt præcist, hvor mange kameraer det drejer sig om, eller hvor de skal være i København.
Det vil cirka dreje sig om 100 kameraer på 50 forskellige steder i hele landet.
Det fremgår af et notat fra Økonomiforvaltningen til Økonomiudvalget i København. Økonomiforvaltningen har selv fået informationen fra Finansloven.
Ifølge notatet vil videovervågningskameraerne blive placeret på steder, hvor der ”erfaringsmæssigt jævnligt opstår episoder med vold og uro.”
Videoovervågningen møder opbakning i udvalget, hvor både Socialdemokratiet og Konservative begge kan se muligheder i at have videoovervågning til at hjælpe politiet.
- Overvågning kan være et redskab mod bandekriminalitet. Derfor er vi positive. Der skal dog være en særlig grund til at bruge det, siger Jonas Bjørn, som er politisk ordfører for Socialdemokratiet i København.
Men det skal gøres med måde, for han vil ikke have overvågning i hele København.
Også Jacob Næsager som er gruppeformand for Konservative i København, ser gerne, at politiet får et ekstra værktøj mod kriminalitet, men kun når der er en god grund til det.
- Vi skal passe på, at enhver gade ikke bliver overvåget. Men hvis det er konkret begrundet af politiet, så er 100 kameraer helt ok, siger han.
Professor: Overvågning virker ikke
Hvis politiet vil have mindre kriminalitet, så er kameraer og overvågning dog ikke det rigtige middel. Det mener Peter Lauritsen, som er professor i informationsvidenskab ved Aarhus Universitet.
- At videoovervågning skulle have en stor, kriminalpræventiv effekt, det kan man ikke argumentere for. Der er intet, der tyder på, at grov kriminalitet falder, når der kommer videoovervågning.
Men han mener alligevel godt, at overvågningen kan hjælpe politiet.
- Politiet får et redskab til at opklare kriminalitet. Hvis de har ressourcerne, så kan det faktisk vise sig, at de kan bruge det til noget, siger Peter Lauritsen.
Enhedslisten: Vi vil ikke have et overvågningssamfund
Men videoovervågning møder ikke opbakning fra Enhedslisten.
For dem handler det om meget mere end 100 kameraer, fortæller Charlotte Lund, som er medlem af økonomiudvalget for Enhedslisten i København.
- Det handler om, hvilket samfund vi vil bo i. Vil vi bo i et overvågningssamfund? Eller vil vi bo i et samfund, hvor vi rent faktisk løser problemerne? Dér hælder Enhedslisten til det sidste, siger hun.
Derfor vil hun hellere støtte tiltag, der forebygger kriminalitet.
- Det er stærkt tvivlsomt, om det virker. Vi vil hellere bruge penge på belysning og tryghed på andre måder. Vi vil også gerne lave en større social indsats, så der ikke er noget at være bange for.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Københavns Politi, om hvor kameraerne skal opsættes, grundet operationelle årsager.
Opdateret: Det fremgik tidligere af artiklen, at det drejede sig om 100 nye overvågningskameraer i København. Det vides imidlertid endnu ikke helt præcis, hvor mange kameraer det drejer sig om.