Millionerne er afsat - løsningen mangler: Partier og organisationer kræver konkret fødselsplan fra sundhedsministeren

Massiv travlhed og mangel på jordemødre fortsætter flere steder, mens pengene til fødselsområdet samler støv på finansloven.

Presset stiger på sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for at få landet en aftale på fødeområdet. Arkivfoto. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix Denmark)

Flere partier og organisationer sender nu en klar opfordring til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om at få landet en fødselsaftale.

For selvom der er afsat 475 millioner kroner på finansloven til fødeområdet over de kommende fire år, er den konkrete plan for, hvordan pengene konkret skal bruges, ikke på plads endnu.

Politikerne har ellers lovet forbedringer i mere end et år, efter flere historier om massiv travlhed og rekordstor mangel på jordemødre på særligt hovedstadens fødegange.

Senest har DR fortalt om fødeafdelingen på Roskilde Sygehus, der på grund af manglende hænder og massiv travlhed hver måned må flytte 45 fødende til de tre andre fødeafdelinger i Region Sjælland for at kunne garantere sikkerheden for de fødende.

Derfor haster det med at få en aftale på plads, mener blandt andre SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

- Jeg er enormt utålmodig. Derfor rykkede jeg også ministeren allerede før påske og havde egentlig også en forventning om, at vi havde en indkaldelse i mailboksen allerede nu. Det har vi så bare ikke, og derfor kan vi jo blive nødt til at rykke ham igen, siger hun.

Også hos de Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, er tålmodigheden ved at være brugt op. Ikke mindst fordi sommeren, der typisk er den travleste tid på fødegangene, nærmer sig.

- Vi skylder simpelthen de fødende, at vi får det her til at fungere, så de trygt kan gå ind til deres fødsel, siger han.

Enhedslistens sundhedsordfører, Pernille Skipper, ser også gerne, at planen snart falder på plads.

Men partierne er kommet til bordet med mange forskellige ønsker. Derfor rækker de 475 millioner ikke til det hele, siger hun.

- Det er det, vi har diskuteret i lang tid nu, og der presser vi rigtig meget på fra Enhedslistens side. Og vi tager jo også gerne en del af skylden for, at det trækker ud. For vi har ikke givet os, siger hun.

'Få fingeren ud og få arbejdet gjort færdigt'

Men spørger man direktør i Mødrehjælpen Ninna Thomsen er politikerne alt for sløve.

- Alle de her partier er gået med i en finanslov. Alle har talt for, at der var nogle akutte problemer, der skulle løses. Så er man også nødt til at få fingeren ud og få gjort arbejdet færdigt. Vi har ventet i snart fem måneder, siger hun.

Charlotte Falk har været jordemoder i 33 år. For fem år siden sagde hun op og gik selvstændig på grund af det store arbejdspres på fødegangen. (© (c) privatfoto)

Én af de jordemødre, der har forladt fødegangen, er Charlotte Falk. Hun har arbejdet som jordemoder i 33 år på både Hvidovre Hospital og Roskilde Sygehus. Men for fem år siden gik hun selvstændig, fordi hun følte, at hun hele tiden skulle gå på kompromis med sin faglighed.

- Prikken over i’et var, da vi manglede en tredjedel af jordemødrene på Hvidovre Hospital over en sommer. Derfor fik jeg taget nogle af mine kerneområder fra mig, fordi der var brug for mig på fødestuerne, siger hun.

Hun synes, at det sender et dårligt signal, at planen for fødeområdet stadig mangler.

- Man har en politisk dagsorden med at fortælle, at man lytter til os jordemødre. Men der er ikke handling bag, siger hun.

Det er formanden for Jordemoderforeningen, Lis Munk, enig i.

- Det, der kom til at stå i finanslovsaftalen, det var jo bedre forhold for fødende og bedre normeringer for jordemødrene. Så vi savner jo, at penge kommer ud til regionerne, så det kan ske.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har ikke ønsket at stille op til interview. Men i mail skriver sundhedsministeriet blandt andet, at:

- Der er fuldt fokus på at få afsluttet forhandlingerne med aftalepartierne, så pengene kan komme ud og virke på fødegangene hurtigst muligt.