Marie blev sendt hjem fire timer efter fødslen: Nu vil politikere droppe tidlig hjemsendelse

Et flertal i Region Hovedstaden vil droppe regel, de selv vedtog for to et halvt år siden.

Marie Christine Nielsen fødte sin søn Emil på for knap to år siden på Rigshospitalet og blev sendt hjem få timer efter sin fødsel, og det resulterede i en turbulent start i den lille familie.

Fire timer efter Marie Christine Nielsen har født sin søn Emil, får hun besked på, at det er tid til at tage hjem.

Hun ligger i sengen på fødestuen på Rigshospitalet og sunder sig ovenpå en fødsel, som er gået meget hurtigt, men uden komplikationer. Derfor skal de nu vende hjem, lyder det fra personalet.

- På det tidspunkt, hvor vi kommer ud på gaden efter fire timer, tænker vi 'nå ja, det er nok bare det, vi skal', fortæller Marie Christine Nielsen.

Men kort efter. at de er kommet hjem til lejligheden i København, opstår problemerne. For Marie Christine Nielsen kan ikke få amningen til at fungere.

- Emil taber sig mere og mere, fortæller hun.

Det fremgår også af hendes journal, hvor der blandt andet står, at drengen er sløv og har tabt sig. Og det påvirker Marie Christine Nielsen.

- Jeg er stresset over, at amningen bare ikke slår til, og jeg er stresset over ikke at vide, om jeg gør det godt nok, fortæller hun.

I de efterfølgende to uger må den lille familie til tjek på Rigshospitalet hver anden dag.

Marie Christine Nielsen er bare en af mange mødre, der i de sidste to år er blevet sendt hjem kort efter, at de har født.

Som det er i dag, sendes kvinder, der føder på Rigshospitalet nemlig som udgangspunkt hjem 4-6 timer efter, at de har født. Noget som regionsrådspolitikerne, som en del af et spareforslag, besluttede for omkring to et halvt år siden og som siden har mødt kritik fra flere organisationer.

Tilbagerulning på vej

Men nu skal det ændres. Samtlige partier i Region Hovedstaden melder sig klar til at sikre, at alle fødende i fremtiden kan få lov til at blive på hospitalet i op til to døgn.

Peter Westermann, der er politisk leder for SF i Region Hovedstaden vil have de tidlige hjemsendelser stoppet.

- Det skal være sådan, at man ved, at der er tryghed og ro til at få etableret sig i det nye forældreskab, når man har været igennem en fødsel. Man skal ikke føle sig presset ud, siger Peter Westermann.

SF stemte i sin tid for forslaget om at sende kvinderne tidligt hjem.

Men den aktuelle debat om dårlige forhold for fødende i regionen, får nu SF og flere andre partier til at skifte holdning og love at de vil kæmpe for at kvinderne kan få lov at blive på hospitalet i op til to døgn, hvis de ønsker det.

Socialdemokratiets medlem af Sundhedsudvalget og spidskandidat til regionsrådsvalget, Lars Gaardhøj medgiver også, at man er blevet klogere.

- Nu er der gået noget tid, og der har været en markant debat i medierne, og vi har også hørt om erfaringer fra de fødende og personalet om, at det tilbud vi giver, er vi nødt til at se på. Derfor tager vi det op til en revision, og så kommer vi til at ændre det, siger Lars Gaardhøj (S).

Det er knap en måned siden, at regionsrådet i Region Hovedstaden sagde nej til et spareforslag fra Hvidovre Hospital, som ville sende kvinderne hjem otte timer efter en normal fødsel.

I Venstre, der også tidligere har stemt for den tidlige hjemsendelse af kvinderne på Rigshospitalet, vil man nu give alle fødende ret til at blive på hospitalet i op til to døgn.

- Vi skal have fuldstændig ens vilkår for de fødende i Region Hovedstaden, så alle får mulighed for at overnatte to døgn som førstegangsfødende, siger Christine Dal, medlem af Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden.

De endelige detaljer falder på plads på et møde til budgetforhandlingerne i efteråret.

En udfordring at finde plads

Selvom samtlige partier i Region Hovedstaden nu melder sig klar til at sikre, at alle fødende i fremtiden kan få lov til at blive på hospitalet i op til to døgn, så kan det blive en udfordring at finde pladsen til dem.

For som et led i de seneste års besparelser har man lukket både barselshotellet og de sidste sengepladser til fødende på Rigshospitalets patienthotel.

Derfor erkender Christine Dal, at det kan blive svært at finde plads til de fødende, hvis de fremover skal have lov at blive længere.

- Hvordan vi så skal løse det, det må vi se på. Men det var i hvert fald ikke den rigtige beslutning, der belv truffet i 2019, siger hun.

Den aktuelle debat om forholdene for de fødende har også fået over 20.000 danskere til at skrive under på et borgerforslag om at sikre de fødende rettigheder.

Her foreslår de blandt andet at fødende skal have ret til at vælge mellem at overnatte på fødestedet efter fødslen og få den støtte og omsorg, der er behov for, for at blive klar til at tage hjem.

Det kunne Marie Christine Nielsen godt have tænkt sig, når hun ser tilbage på den første tid som mor til Emil for to år siden. Efter flere ugers kamp for at få amningen til at fungere, lykkedes det endelig.

Men hun tror, at mere tid på hospitalet efter fødslen, kunne have skånet familien for den turbulente start.

- For så kunne jeg havde kaldt på hjælp, når jeg havde brug for det. Og jeg kunne have fået lidt mere vejledning, fortæller hun.