Mandetræning og brystkræfthold: Samarbejde over kommunegrænser skal få kræftpatienter hurtigere på benene

Ni kommuner vil målrette rehabiliteringen til kræftpatienter.

Som en del af samarbejdet kan kræftpatienter for eksempel gå på træningshold kun for mænd. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Når man får konstateret en kræftsygdom, kan det hjælpe at mødes til træning eller socialt samvær med andre, der fejler det samme som en selv.

Men tit er der ikke nok kræftpatienter i ens egen kommune til at samle et hold - og derfor vil ni hovedstadskommuner nu arbejde sammen om at lave mere målrettede tilbud til kræftpatienter.

- For eksempel kan man gå på et rent mandehold, og hvis man har en særlig kræftsygdom, for eksempel brystkræft, kan man mødes til træning med andre, der fejler det samme, siger Mette Ryle, der er sundhedschef i Rudersdal Kommune.

Samarbejdet "Vi samler kræfterne" blev startet af seks hovedstadskommuner i 2015, og sammen med Gentofte og Lyngby-Taarbæk Kommune slutter Rudersdal sig nu også til.

I dag har kommunen generelle tilbud til borgere med kræft og oplever, at nogle patienter - især mænd - siger nej til at deltage i den slags rehabilitering.

Men det håber Mette Ryle ændrer sig med samarbejdet.

- Vi oplever, at mange patienter efterspørger målrettede hold. Så vi tænker, at vi med de her tilbud kan nå længere ud og sikre, at flere får den hjælp, man har brug for, når man har fået kræft og skal finde ud af, hvordan man skal håndtere sin sygdom, siger hun.

I samarbejdet specialiserer hver kommune sig i forskellige typer tilbud, og så vil kræftpatienter fra alle ni kommuner kunne bruge dem.

For eksempel kan en kvinde fra Gladsaxe, der er blevet opereret for brystkræft, tage til træning i Rødovre med andre, der fejler det samme som hende.

Og sådan et samarbejde skaber også bedre sammenhæng med behandlingen på hovedstadens hospitaler.

- Vi kan mærke, hvor meget det betyder for patienterne, at de kan komme på hold med nogen, der har været igennem det samme og har de samme udfordringer, som de har, når de kommer hjem fra hospitalet, siger Pernille Slebsager, vicedirektør på Gentofte og Herlev hospital.

Det er Rigshospitalet, Herlev eller Gentofte hospital, der henviser borgere med kræft til kommunernes tilbud.

- Og det bliver meget nemmere for os, når kommunerne arbejder sammen. Tidligere har vi skulle holde øje med, hvor patienterne kom fra, for at vide, hvad vi kunne tilbyde dem, siger Pernille Slebsager.

Med tre nye kommuner om bord bliver "Vi samler kræfterne" Danmarks største kommunale samarbejde om kræftpatienter.

Og det glæder også Kræftens Bekæmpelse.

- Jo mere specialiseret et tilbud er, jo bedre er det for den enkelte patient, siger Leila Walder, der er afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse.

Hun håber, samarbejdet kan inspirere andre til at gå samme vej.

- Vi ser rigtig gerne, at de ni kommuner evaluerer deres tilbud og udbreder den viden, de får ud af det. Lykkes det dem faktisk at få flere til at deltage i rehabilitering, så kan kommuner i resten af landet lære af, hvordan man laver de gode, specialiserede tilbud, siger Leila Walder og fortsætter:

- Det vil alt andet lige give en kortere vej tilbage til arbejdsmarkedet, og det sparer jo den enkelte kræftpatient for økonomiske udfordringer, ligesom det vil være godt for samfundet.