Lovændring skal sikre flere billige boliger

Kommunerne får mulighed for at øremærke penge til almene boliger efter en ændring af planloven.

Der kan komme gang i byggeriet af almene boliger, efter regeringen, SF og Enhedslisten har vedtaget en ændring af planloven. (© DR)

Efterspørgslen på billige boliger er stor, og nu er der godt nyt på vej til alle dem, der leder efter et billigt sted at bo.

Planloven skal ændres, så kommunerne fremover kan stille krav om billige boliger i nye lokalplaner.

Tidligere har det ikke været muligt at reservere byggegrunde specifikt til almene boliger, men det bliver nu lavet om. Noget der glæder Københavns Teknik- og Miljøborgmester, Morten Kabell.

- Arbejdsløse, studerende og mennesker med almindelige indtægter er blevet tvunget til at bosætte sig stadig længere væk fra København. Nu får vi redskaberne til at bryde markedskræfternes forbandelse, så København igen kan blive en by for alle, siger han.

Overborgmester glæder sig

København er et af de steder, hvor lovændringen kan få stor effekt. I hovedstaden er prisen på byggegrunde nemlig så høj, at det ikke kan lade sig gøre at bygge billigt.

Derfor har det stor betydning, at loven nu bliver lavet om, mener overborgmester Frank Jensen (S).

- Fordi priserne på byggegrunde er så høje, er det næsten umuligt at bygge nye almene boliger. Derfor kan vi kun bygge der, hvor vi allerede har mange almene boliger. Det kan ende med, at vi skaber ghettoer, og det er jeg ikke interesseret i, siger han

Borgmestrene fik opfyldt deres ønske

Flere borgmestre i de større byer har ifølge boligminister Carsten Hansen (S), længe efterspurgt en ændring. Derfor glæder han sig over, at ændringen nu er blevet en realitet. 

- Det er det her redskab, som borgmestrene har efterspurgt, og jeg er glad for, at det nu er kommet på plads. Det er vigtigt, at vi ikke får hverken rigmandsghettoer, eller ghettoer for de fattige. Vi skal blande byen, og det har vi sikret nu, siger han.

Udover ændringen i planloven, vil der også blive ændret i almenboligloven. Det betyder, at kommunerne kan give de almene boligselskaber 50-årige rentefri lån på op til 500 millioner kroner, som de kan bruge til at opkøbe grunde for