Kræftpatienter har ikke fået behandling til tiden

203 kræftpatienter i Region Hovedstaden har ventet længere end lovet på undersøgelse.

Region Hovedstaden har ikke været i stand til holde ventetiderne på tarmkræftsbehandling nede. (© DR)

203 patienter i Region Hovedstaden har ventet længere end de lovede 14 dage på at blive undersøgt for tarmkræft. Regionen har nemlig ikke haft den fornødne kapacitet til at gøre det inden for tidsrammen, skriver JyllandsPosten.

Derfor har blandt andet Kræftens Bekæmpelse nu rettet skarp kritik mod regionen. Leif Vestergaard Petersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse, siger, at det kan rede liv, hvis kræften opdages i tide.

 

- Jo længere tid der går før undersøgelse, jo større er risikoen for, at kræften udvikler sig til svært helbredelig eller i værste fald uhelbredeligt. Derfor er det vigtigt, at ventetiderne holdes nede, siger han.  

Regionen bør kende reglerne

Også Sundhedsstyrelsen er kritiske overfor Region Hovedstaden. Derfor har regionen også fået en opsang, siger Søren Brostrøm, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

- Reglerne er velkendte for regionerne, og de her regler om maksimal ventetid har eksisteret i mange år. Det er ikke vores ansvar at informere regionerne om reglerne, dem skal de kende, fastslår han.  

Søren Brostrøm siger, at Sundhedsstyrelsen tager problemet meget alvorligt og følger udviklingen tæt. Derfor har de også været i dialog med Region Hovedstaden i sidste uge, og snart skal de mødes med den task force, der har fokus på kræftområdet.

Regionen erkender problemet

Koncerndirektør i Region Hovedstaden, Svend Hartling, erkender, at regionen ikke har været gode nok til at behandle patienter i det tempo, som de er blevet lovet. Der er derfor indkaldt ekstra personale, så man kan få nedbragt ventetiderne.

- Jeg håber på, at når vi den 15. august skal indberette tal fra juli, kan skrive, at vi har nul tilfælde, eller i hvert fald tæt derved. Det er vores klare forventning, siger han.

Kapaciteten burde være på plads

I marts startede et nyt projekt med screening for tyk- og endetarmskræft, hvor borgere selv kunne indsende en afføringsprøve. Det er kun Region Hovedstaden, der har haft problemer med ventetiderne, og det undrer Leif Vestergaard Petersen.

- Man har haft flere år til at forberede sig på, at den her screening skulle starte, og derfor er det uforståeligt for mig, at man ikke har haft kapaciteten på plads, siger han.  

Tarmkræft er en af de mest dødelige former for kræft og rammer én ud af 20 personer i Danmark.