Socialdemokratiet i København tager nu kampen op med boligspekulanter, der lader huslejen stige ulovligt højt.
Det gør de med en lang række forslag, der skal gøre det lettere og hurtigere for lejere at føre sager i huslejenævnet.
Derudover vil de ramme udlejere, der konsekvent sætter lejen for højt, ved at være opsøgende og give bøder til dem, der ikke overholder loven.
- I dag kan man leve et meget stille liv som boligspekulant i København, hvor man helt bevidst sætter huslejen ulovligt højt. Det vil vi lave om på nu, siger Socialdemokratiets politiske ordfører i København, Jonas Bjørn Jensen.
Derfor skal der afsættes fem millioner kroner til Huslejenævnet i København, så en lang sagsbehandlingstid på 7,4 måneder kan blive sat ned.
Derudover vil man starte kampagner og et synderegister for at informere lejere om huslejenævnet og sørge for, at offentligheden bliver underrettet om, hvilke udlejere der opfører sig værst.
- Jeg er ikke i tvivl om, at det vil have en effekt på det samlede huslejeniveau i København, hvis vi for alvor får kørt nogle flere sager i Huslejenævnet, og hvis det ikke er som i dag, hvor udlejere omkostningsfri kan sætte huslejen, som de vil, siger Jonas Bjørn Jensen (S).
Dyrere at bo i København
De mange initiativer kommer efter DR’s fokus på det pressede boligmarked i København, hvor huslejen for lejeboliger i øjeblikket tonser i vejret.
På bare fem år er det blevet 31 procent dyrere at bo til leje i en toværelseslejlighed i København.
Årsagen skal ifølge flere eksperter findes i, at flere udenlandske selskaber er gået på storopkøb i den danske hovedstad, og det er med til at presse prisen i vejret. Det er de prisstigninger, som Socialdemokratiet vil have set efter i sømmene.
Huslejenævnet i København har et årligt budget 13 millioner kroner. Derfor ville en tilførsel på fem millioner kroner gøre en vigtig forskel for lejerne, lyder det fra Lejernes Landsorganisation i Hovedstaden.
Her glæder man sig over, at forslaget også går ud på at styrke lejernes rettigheder.
- Der er brug for, at flere lejere kender deres rettigheder. Og så er der brug for, at huslejenævnet, når de får sager ind, kan behandle dem meget hurtigere, end de gør i dag, siger Claus Højte, direktør i Lejernes LO i Hovedstaden.
I udlejernes interesseorganisation, EjendomDanmark, mener man også, at der er gode takter i Socialdemokratiets forslag.
- Vi er tilhængere af transparens. Man skal kende sine rettigheder, og man skal kunne komme til sine rettigheder. Når det angår lejeniveauer, så er der ingen grund til, at de ikke skal være tilgængelige, siger Morten Østrup Møller, der er juridisk direktør i EjendomDanmark.