Jyder får nemmere en praktikplads end københavnere

Københavnske og jyske erhvervsskoleelever er forskelligt stillet, når det handler om at få en praktikplads.

Færre københavnske virksomheder end jyske, tager en lærling under vingerne, viser en undersøgelse. (Arkivfoto) (Foto: © Colourbox, Colourbox)

Unge københavnske og sjællandske erhvervsskoleelever har sværere ved at finde lærepladser, end deres jyske kolleger.

Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, skriver Politiken.

Mens kun hver femte københavnske virksomhed med mindst fire ansatte havde en lærling i første kvartal sidste år - var det samme tilfældet hos hver tredje tilsvarende virksomhed i Nordjylland.

- Virksomheder i det københavnske er meget mindre villige til at tage del i praktikpladsansvaret, end de jyske er, siger Mie Dalskov Pihl, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

AE-Rådet: Virksomhederne er for tilbageholdende

Mange virksomheder bruger den økonomiske krise som argument for ikke at ansætte en lærling. Men den køber Mie Dalskov Pihl ikke:

- Vi har jo lavet den her undersøgelse de sidste mange år, og tallene har ikke rykket sig. Og det er det, der får os til at sige, at det nok mere er et strukturelt problem. Altså at virksomhederne generelt er tilbageholdende med at oprette praktikpladser, siger Mie Dalskov Pihl.

DI: Eleverne søger for snævert

Men i Dansk Industri genkender man ikke billedet af, at alt for få af landets virksomheder tager en lærling under vingerne.

Det handler derimod om, at eleverne søger snævert, siger Lone Folmer Berthelsen, der er erhvervsuddannelseschef i Dansk Industri:

- Den geografiske mobilitet er anderledes hos elever, der går på erhvervsskoler i hovedstadsområdet, end hos erhvervsskoleelever fra provinsen, siger hun.

Praktikpladser afhænger af krise

Lone Folmer Berthelsen er ikke enig med Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i, at virksomhederne bruger den økonomiske krise som undskyldning for ikke at ansætte en lærling:

- Praktikpladser hænger meget sammen med, om der er opgaver i virksomheden. Og det er også derfor, at når man ser, at der er højkonjunktur, så er der flere praktikpladser, end når der er lavkonjunktur, siger Lone Folmer Bertelsen.

Undervisningsministeriet anslår, at omkring 13.200 elever står uden en praktikplads i en virksomhed. Det er det højeste antal i ti år.