Efter at have set på 30 forskellige huse i blandt andet Valby, Hvidovre og resten af København stod det klart for familien Brandt, der består af mor Ditte, far Jakob og deres 18 måneder gamle datter Marie, at boliglykken ikke lå i hovedstaden.
Den lå i stedet i forstaden, i et nyere parcelhuskvarter tæt på Motorring 3 i Køge Kommune.
Her var hverken skyhøje boligpriser, brune badeværelser i gamle huse eller kø til daginstitutionspladserne. Det gjorde udslaget for familien, der vendte 2500 Valby ryggen og sagde hej til 4600 Køge, fortæller familiens mor, Ditte Brandt.
- Vi tænkte meget på, om det kunne hænge sammen med transporttiden, når vi har barn og to job langt væk fra Køge. Men vi tænkte også på, at vi kunne få meget mere hus for pengene end i København, siger hun.
Ny tendens: Mange flytter fra hovedstaden
Familien Brandt er langtfra de eneste, der søger ud af København til hovedstadsområdets øvrige kommuner for at købe hus og have. I Køge Kommune er antallet af bolighandler eksempelvis steget med næsten 30 procent på blot et år.
Det er en tendens, der er kommet for at blive, hvis kommunerne fortsætter med at bygge boliger, forbedre de kommunale servicetilbud og skoler, siger direktør i Center For Fremtidsforskning Jesper Bo Jensen.
Netop det nye hus og hurtig adgang til daginstitutioner blev også udslagsgivende for, at Jakob og Ditte købte det tre millioner kroner dyre parcelhus i Køge.
- Det handlede rigtig meget om, at vi kunne få noget nyt, tæt på motorvejen, så vi hurtigt kan komme steder hen. Samtidig har vi stadig råd til at komme på ferie. Og så kan vores barn lege på vejene her – ligesom da vi selv var små, siger hun.
Svært at få job og privatliv til at hænge sammen
Flytningen har dog ikke været uden udfordringer for familien. Både Ditte, der er sælger i Hørsholm, og Jakob, der er autoelektriker på Amager, bor nu endnu længere væk fra deres job. Og det gør det svært at få kalenderen til at hænge sammen.
- Vi har meget behov for vores bedsteforældre, så vores datter ikke skal være i institution hele tiden. Men det er egentlig ikke så slemt, som vi regnede med, siger Ditte Brandt.
- Mit arbejde er meget fleksibelt, så det giver os noget frirum i hverdagen. Men man skal selvfølgelig overveje, om man har den mulighed.
På trods af det udbyggede pendlerliv, er Ditte dog ikke i tvivl om, at springet fra hovedstaden til forstaden er det rigtige for familien.
- Vi er slet ikke i tvivl om, at det er den rigtige beslutning. Det fungerer meget bedre, end vi havde turde håbe på. Alle har taget rigtig godt imod os, siger hun.