Godt hver fjerde kvinde, som ikke reagerer på indkaldelsen til at blive screenet for livmoderhalskræft hos lægen, takker i stedet ja til at gøre det hjemme hos sig selv.
Det viser de seneste tal fra HPV-hjemmetest-programmet i Region Hovedstaden.
Fra 2014 til og med 2018 er 82.000 kvinder, der ikke har været til screening, blevet spurgt om de vil have tilsendt en test og gøre det hjemme på badeværelset.
Af de adspurgte valgte 28 procent at takke ja til at modtage en test med posten.
Det er tilfredsstillende tal og mere, end man har opnået i udlandet, lyder det fra Jesper Bonde, der er seniorforsker på Hvidovre Hospital, og står for programmet i Region Hovedstaden.
- Vi er meget tilfredse med den respons, vi har opnået med sundhedstilbuddet til kvinder, der ikke er blevet screenet i en årrække. Tallene er både i dansk og internationalt perspektiv ganske flotte, siger han.
Flere tager tilsendt test
Et ph.d.-projekt fra Region Midtjylland har dog vist, at flere kvinder tager testen, hvis man sender testudstyret direkte til dem i stedet for blot at sende dem et tilbud om en hjemmetest.
Den model har man indtil videre afvist at bruge i Region Hovedstaden.
- Vi har inviteret kvinderne til at besøge en hjemmeside, hvor de med nogle enkle klik kan takke ja til at få tilsendt en hjemmetest, siger Jesper Bonde og fortsætter.
- Det gav den bedste balance mellem at nå ud til alle kvinder med tilbudet og samtidig gøre det økonomisk håndterbart, siger han.
Det kan dog få konsekvenser, hvis kvinderne bliver væk fra screening. For cirka halvdelen af alle tilfælde af livmoderhalskræft, ser man hos kvinder, der ikke har deltaget regelmæssigt i et screeningsprogram.
Mette Tranberg, der er postdoc forsker ved Regionshospitalet Randers, står bag et projekt fra Region Midtjylland, hvor man har undersøgt, hvordan man bedst får kvinder, der ikke bliver screenet, til at tage en hjemmetest i stedet.
- Hovedkonklusionen på vores projekt blev, at tilbuddet om en hjemmeprøve er i stand til at øge deltagelsen markant, forudsat at prøven blev sendt direkte til kvindernes adresser, siger Mette Tranberg.
Ressourcespild
Selvom resultaterne fra undersøgelsen viser, at flere kvinder vil blive screenet med en hjemmetest, er det altså ikke en løsning, man vil gå over til i Region Hovedstaden.
Det handler blandt andet om ikke at spilde Region Hovedstadens ressourcer, siger Christoffer Buster Reinhardt, der er formand for sundhedsudvalget hos De Konservative.
- Hvis vi kan få markant flere til at deltage og tage testen, så synes jeg, vi skal overveje det. Men jeg synes ikke, at vi skal spilde ressourcerne på at sende tests til folk, der ikke ønsker at blive testet, siger han.