Dårligere service, mere arbejdspres og slidt personale.
Det er konsekvenserne, når der ikke kan ansættes en ny pædagog, skolelærer eller plejehjemsmedarbejder, hvis en anden siger op.
Det mener flere fagforeninger, efter at Frederikssund Kommune i sine budgetforhandlinger har lagt op til, at en midlertidig ordning fra maj om at holde igen med ansættelser skal gøres permanent frem til 2022.
Ordningen, som skal spare kommunen 60 millioner kroner, medfører, at når en kommunal medarbejder stopper, skal der gå tre måneder, inden der må ansættes en ny.
Og det er ikke første gang i den seneste tid, at Frederikssund Kommune har skulle spare store millionbeløb. Før jul sidste år måtte lokalpolitikerne finde 100 millioner kroner på grund af det fejlslagne bydelsprojekt Vinge Centrum, som faldt til jorden.
Fagforeninger: Ordning vil give sygemeldinger
Men det nye forslag om holde igen med ansættelser møder massiv kritik fra flere fagforeninger.
- Det vil klart give serviceforringelser og et øget pres på arbejdsmiljøet for medarbejderne og kan få konsekvenser som fx øget sygefravær, siger Rikke Beier, næstformand i Hovedudvalget, der står for samarbejdet mellem medarbejderne og kommunen.
Dén frygt deler Mette Wittenburg, fællestillidsrepræsentant for Bupl-ansatte i Frederikssund.
- Jeg tror, at vi vil se pædagoger blive syge, fordi de løber for stærkt, siger hun.
Selvom ordningen kun har kørt siden maj, så mærkes den allerede som en reel nednormering, forklarer Mette Wittenburg.
- Når en kollega siger op, så går der altså fire måneder, før der kommer en ny, fordi man først kan starte genansættelsesprocessen op efter tre måneder. Så kan vi bruge af vikarbudgettet, men så har vi ikke vikarer til vinter, hvor vi ryger ind i øget sygdom, siger hun.
Professor: Fungerer sjældent på langt sigt
Ifølge Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, er ordningen ikke holdbar.
- Man kan godt gøre det i en krisesituation for at klare budgetmæssige problemer, men det er sjældent noget, der fungerer godt på meget langt sigt, siger han.
Selvom der er lagt op til, at ordningen skal køre frem til 2022, så er det ifølge Bent Greve ikke sikkert, at kommunen vil køre med ordningen i hele perioden.
- Det tror jeg ikke, at man kan holde til i forhold til at løse de opgaver, man skal løse. Man kan jo også håbe på, at økonomien bliver bedre i kommunen i takt med, at der måske sker en udvikling i kommunen.
Viceborgmester: Det må ikke gå udover service og velfærd
Da politikerne sidste år skulle spare 100 millioner kroner på grund af Vinge Centrums kollaps, fravalgte politikerne at gøre ordningen permanent, fordi man ikke ville ramme servicen for borgerne.
Viceborgmester Lars Thelander Bostrøm (DF) understreger, at der bliver set på alle muligheder for at få penge hjem, men det må ikke gå ud over servicen.
- Jeg vil ikke sige, hvad det er, vi indgår i omkring de budgetaftaler, vi er i gang med nu. Men alt hvad der går ud over service og velfærd, det stemmer Dansk Folkeparti imod.
Borgmester John Schmidt Andersen (V) har ikke ønsket at stille op til interview, da partierne sidder i budgetforhandlinger.
Frederikssund Kommune har i skrivende stund modtaget 169 høringssvar til budgettet, der skal endelig vedtages den 10. oktober.