Fortsat lang ventetid på høreapparater: Der er tusindvis foran dig i køen

Selvom ventetiden på høreapparater er faldet flere steder, skal svagthørende stadig vente over et år på mange sygehuse.

Når det kniber med at høre, hvad familien taler om, eller hvad der bliver sagt i fjernsynet, så er der stadig rigtig lang ventetid på at få undersøgt hørelsen, hvis du bor i hovedstadsområdet. (© colourbox)

Beder du ofte folk om at gentage det, de siger, eller har du altid skruet helt op for lyden på dit tv, så kan det være, at du skal have tjekket hørelsen.

Men du kan komme til at vente i mange uger på at få undersøgt ørerne, hvis du for eksempel bor i hovedstadsområdet. På Rigshospitalet står 2.600 patienter lige nu på en venteliste, hvor ventetiden er på 48 uger.

Og på Nordsjællands Hospital i Hillerød skal man ikke regne med at få hjælp til hørelsen i den nærmeste fremtid, for her er ventelisten på 10 måneder steget fra 35 uger til 52 uger, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

En af dem, som står på ventelisten med et slidt høreapparat, der skal skiftes ud, er Søren Skriver Tillisch.

- Jeg er fuldstændig afhængig af mine høreapparater i mit daglige liv, og lige nu er de slidte og virker nogle gange kun halvt, så hvis de går ned, er jeg enten halvthørende eller har et rigtigt, rigtigt stort problem i forhold til mit arbejde som lærer, siger han.

Søren Skriver Tillisch har overvejet selv at gå ud og købe nyt høreapparat, men det virker fjollet at være nødt til, når man er berettiget til hjælpen. (Foto: © Majbritt Garbul Tobberup, Privat/DR)

Søren Skriver Tillisch skrev sig op til et nyt høreapparat i december, men der er tidligst udsigt til, at han får en tid til august.

Og det kan have store konsekvenser, hvis man skal vente længe på et høreapparat, siger Majbritt Garbul Tobberup, som er landsformand i Høreforeningen.

Hun peger på, at det kan have konsekvenser for ens arbejdsliv og studie, men det kan også gå ud over ens sociale liv:

- Det er enormt stressende og dybt frustrerende, når man ikke kan kommunikere med sine omgivelser. Man kommer til at isolere sig socialt fra at være sammen med mange mennesker, for det kan man ikke, når man ikke kan høre optimalt, siger Majbritt Garbul Tobberup.

Region: Ventetider bliver bedre til september

I efteråret 2018 afsatte regeringen 25 millioner kroner årligt i perioden 2019-2022 for at sænke ventetiden til offentlig høreapparatsbehandling. For Region Hovedstaden betyder det, at man årligt får 7,8 millioner kroner.

Den 25. februar skal sundhedsudvalget i Region Hovedstaden diskutere, hvordan pengene skal fordeles mellem hospitalerne og de praktiserende øre-, næse- og halslæger.

Samtidig har regionen selv afsat 7,1 millioner kroner til at få ventetiden ned, men det har taget længere tid end forventet at se en effekt:

- Problemet er, at vi ikke har kunnet rekruttere nok medarbejdere, og at hospitalerne har været ramt af langtidssygemeldinger, og det gør, at pengene først er færdigbrugt til september, siger Christoffer Buster Reinhardt (K), formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden.

Men regionen burde også selv afsætte flere penge, mener Majbritt Garbul Tobberup fra Høreforeningen.

- Regionen kunne da som minimum supplere op med de 40 procent, som man mangler i sin egen region, så man en gang for alle fik taget et ordentligt livtag i de her mange, mange mennesker, som står på ventelisterne, siger hun.

Christoffer Buster Reinhardt mener, at ventetiden er uacceptabel, men siger samtidig, at området er i konkurrence med andre sundhedsområder, der også trænger til flere penge.

- Det er ikke kun høreapparaterne, der er udfordringer med, det er der også på en langt række mere alvorlige sygdomme, siger Christoffer Buster Reinhardt.

Artikel fortsætter efter grafik

Faldende ventetid flere steder

I foråret 2018 fremgik det, at der mange steder er ventetider på omkring et år på et høreapparat. Men selvom hørehæmmede fortsat skal væbne sig med mange ugers tålmodighed, så er ventetiden på hjælp til hørelsen faldende flere steder.

På Sygehus Lillebælt i Vejle har man for eksempel sænket ventetiden på høreapparater fra 93 uger til 23 uger på 10 måneder ved at ansætte flere til at lave høreprøver, købe en ny høreboks, der bruges til prøverne, og tage lørdagene i brug.

- Det har betydet, at vi har kunnet gå fra at lave omkring 50 høreprøver per uge til at lave cirka 85 per uge, siger Linda Thisgaard, som er oversygeplejerske på øre-, næse-, og halsafdelingen på Sygehus Lillebælt.

Ifølge Høreforeningen bruger cirka 300.000 danskere høreapparat.