Endnu en lussing til skandaleramt byprojekt: Ingen vil købe byggegrunde i Vinge

Siden 15. maj har byggefirmaer kunnet byde på Vinge og sammen med kommunen lave en byggeplan for området.

Historien om den nye bydel i Frederikssund Kommune lider endnu en knæk.

Den kommende bydel Vinge i Frederikssund Kommune hænger i en tynd tråd.

Ikke ét eneste byggefirma har lagt billet ind på de 22.000 såkaldte byggeretsmeter - som svarer til at bygge cirka 220-250 boliger - til boligformål, som Frederikssund Kommune netop har haft i udbud.

Politikerne i Frederikssund Kommune havde håbet på, at salget af byggegrunde i Vinge ville sikre penge i kommunekassen og en videreudvikling af området. Derfor har de holdt optimismen omkring projektet i live.

Men da tilbudsfristen udløb mandag den 2. september ved midnat havde Frederikssund Kommune ikke modtaget nogen bud.

Den manglende interesse skuffer Frederikssunds borgmester, der derfor har indkaldt byrådet til et ekstraordinært møde i dag.

- Først efter byrådsmødet vil jeg kunne sige mere præcist, hvordan vi arbejder videre herfra, og derfor har jeg ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt, siger borgmester John Schmidt Andersen (V) i en pressemeddelelse.

Byrødder: Ikke overraskende

Tilbage i december 2017 kollapsede byprojektet Vinge, da kontrakten med investoren, der skulle stå for Vinge Centrum faldt til jorden, og efterlod kommunen med et hul i kassen på knap 100 millioner kroner.

Sidenhen har Frederikssunds politikere kæmpet for at sikre, at stationen bliver bygget, selvom befolkningsgrundlaget på 2000 indbyggere langt fra var til stede.

Senest er projektet forsøgt kørt tilbage på sporet med udbuddet af byggeretterne.

Det undrer dog ikke byrådsmedlem for Konservative Niels Martin Viuff, at det ikke er lykkedes.

- Jeg kunne næsten ikke forestille mig, at der er nogle, der kan finde på at bygge dér under de konditioner, medmindre man er voldsomt træt af sine penge. Det projekt er efter min mening helt ubrugeligt, siger Niels Martin Viuff.

I stedet for etagebyggerier, så mener Niels Martin Viuff, at man skulle fokusere på at udbyde byggegrunde, som der kan bygges parcel – eller rækkehuse på i stedet.

Hans kollega i byrådet Enhedslistens Pelle Andersen-Harrild frygter, at Vinge fortsat fremover vil koste kommunen dyrt.

- Vi er i en situation, hvor vi ikke aner, hvad der skal ske nu. Men jeg frygter, at man smider gode penge efter dårlige penge, så vi kommer i yderligere økonomiske vanskeligheder, siger Pelle Andersen-Harrild.

Økonomi gør det svært

En forklaring på den manglende interesse i byggeretter i Vinge kan også hænge sammen med samfundssituationen i øvrigt, mener kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Markedet ser ud til at være mættet, og der er nok også mange, der ser frem mod en kommende økonomisk krise, som mange økonomer regner med venter lige om hjørnet, siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Visualiseringen af Vinge, som den skulle se ud. (Foto: © Frederikssund kommune)

Samtidig har Vinge-projektet længe været udfordret, og derfor er det ikke overraskende, at det også går galt i anden runde, mener Roger Buch.

- Det gik jo sådan set galt allerede fra starten, hvor man troede, man havde en aftale og tog det første spadestik, men pludselig viser det sig så, at man ikke har en aftale, siger Roger Buch.

Han vurderer, at en eventuelt tredje runde først kan realiseres på den anden side af en økonomisk krise.

- Kommunen kan ikke rigtig gøre noget, fordi der er meget usikkerhed i den økonomiske situation lige nu, så medmindre de har en mirakelkur, skal de vente, siger Roger Buch.

Der er lige nu omkring 100-200 indbyggere i Vinge – i den oprindelige vision skulle Vinge rumme op mod 10-20.000 indbyggere.