Efter sundhedsudspil: Nu vil politikere af med udskældt it-system

En ny sundhedsreform kan give det skandaleramte it-system Sundhedsplatformen dødsstødet.

Fejlmedicineringer og lange ventetider er nogle af de problemer, som Sundhedsplatformen har været skyld i. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

- Danmark er et for lille land til, at vores hospitaler har forskellige it-systemer. Sådan lød en af pointerne fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han og regeringen i går fremlagde deres udspil til en ny sundhedsreform.

Bliver reformen vedtaget, bliver det den nye nationale myndighed Sundhedsvæsen Danmarks opgave at finde et nyt fælles it-system. Og står det til medlem af Folketingets sundheds- og ældreudvalg Laura Lindahl (LA), skal man se helt bort fra it-systemet Sundhedsplatformen, som har skabt store problemer på hospitalerne i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

- Det er på høje tid, at vi politisk erkender, at indkøbet af Sundhedsplatformen var en kæmpe fejl. Desværre har vi brugt rigtigt mange penge på det, men det bliver ikke bedre af, at vi fortsætter med at bruge penge. Så hos Liberal Alliance er vores råd, at man skrotter Sundhedsplatformen, siger Laura Lindahl.

Heller ikke Liselott Blixt (DF), formand for Folketingets sundheds- og ældreudvalg, mener, at Sundhedsplatformen skal med i puljen, når et nyt fælles it-system skal findes til landets hospitaler.

- Det er vigtigt for os, at man ikke bruger så meget tid foran en skærm, men bruger den med patienterne. Så jeg kan ikke se for mig, at Sundhedsplatformen bliver valgt som fremtidens it-system, mener hun.

'SP er et godt bud'

I Region Hovedstaden ser regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) dog helt anderledes på tingene.

- Sundhedsplatformen kan både rumme de praktiserende lægers og kommunernes sundhedsdata. Så hvis man i fremtiden ønsker mere samarbejde mellem praktiserende læger, kommuner og sygehuse, så er det her system et rigtigt godt bud, vurderer Sophie Hæstorp Andersen.

Men den køber Laura Lindahl ikke.

- Når man taler med fagpersonalet, så ønsker de ikke at arbejde med Sundhedsplatformen mere, fordi de frygter for patienternes sikkerhed. Og der lytter jeg altså til fagpersonerne, siger hun.

Vil kigge imod vest

Laura Lindahl peger på det it-system, som Region Syddanmark og Region Midtjylland benytter, som et muligt fælles system. Det samme gør Liselott Blixt, som har talt med en række læger om det system, som bliver benyttet vest for Storebælt.

- Jeg fik at vide, at det ikke tog ret lang tid, før man var inde i det system. Det var nemt, tilgængeligt og brugervenligt. Man havde ikke brug for nær så lang tid til at sætte sig ind i det, som det har været tilfældet med Sundhedsplatformen, fortæller Liselott Blixt.

Et farvel til Sundhedsplatformen, er dog ikke lige om hjørnet. Region Hovedstaden og Region Sjælland er nemlig bundet af en kontrakt med Sundhedsplatformens leverandør indtil december 2021.