Efter skandaleprojekt: Borgere undrer sig over besparelser

Frederikssund Kommune skal spare 100 mio. kr. over fire år, men investerer samtidig flere penge i bydelen Vinge.

Malene Andersen (med sønnen Oliver på armen) og Louise Brøndsted Matthiesen ærgrer sig over, at deres børns børnehave står til at skulle lukke på grund af besparelser i Frederikssund Kommune. (Foto: © Kathrine Ejdum, Kathrine Ejdum)

Foran børnehaven Tumlebo i Skibby, som danner rammerne om hverdagen for knap 40 børnehavebørn, står forældrene Malene Andersen og Louise Brøndsted Matthiesen og ærgrer sig over, at der er udsigt til, at børnehaven skal lukke.

Politikerne i Frederikssund har nemlig som en del af efterårets budgetforhandlinger lagt op til, at børnehaven er et af de steder, man kan spare. Her kan nemlig findes 700.000 kroner over fire år.

- Jeg synes, der bliver sparet rigtig meget på det her område i forvejen. Jeg tror, konsekvenserne bliver, at der vil være flere forældre, der vil vælge at rykke deres børn til en institution i en anden kommune eller helt flytte herfra, siger Louise Brøndsted Matthiesen, der har sit tredje barn i børnehaven.

Selvom kommunens økonomiudvalg lægger op til, at velfærdsområdet næste år får tilført 71 millioner kroner, så skal der samtidig spares 25 millioner kroner om året de kommende fire år, det fremgår af kommunens referater og dagsordener.

Og lukning af børnehaven er ikke det eneste sted, hvor Frederikssund Kommune foreslår at man finder pengene. Der bliver også lagt op til, at de tilbageværende institutioner skal have flere lukkedage, og at der skal spares på den kollektive trafik.

Samtidig forventer kommunen at bruge 80 millioner kroner til byudviklingsprojektet Vinge frem til år 2022.

Borgere ærgerlige

Den nye investering undrer og ærgrer nogle af de spareramte borgere i kommunen.

- Jeg forstår byudvikling, og at der skal ske en hel masse, men jeg kan ikke forstå, at det skal være på bekostning af børnene, siger Malene Andersen, hvis søn går i Tumlebo.

Frederikssund-borgmester John Schmidt Andersen (V) afviser, at der er nogen sammenhæng mellem Vinge og de besparelser, som kommunen skal foretage de kommende år.

- Vi har sådan set penge nok. Vi har fået styr på vores økonomi i Frederikssund Kommune. Når vi skal omlægge for 25 millioner kroner, så er det, fordi vi skal overholde vores serviceramme over for staten, siger John Schmidt Andersen.

Problemerne med Vinge har dog tidligere kostet andre steder i kommunen. Da byudviklingsprojektet kollapsede i december 2017, fordi kommunen ikke – som forventet – havde den endelige aftale på plads med investorerne, betød det, at planerne om at lave en cykelsti til Kulhuse blev sat på pause.

Til stor ærgrelse for dem, der havde kæmpet indædt for cykelstien.

- Jeg synes faktisk, det er lidt skammeligt. Vi bliver negligeret i denne her sammenhæng. Jeg kan ikke forstå, at man ikke vælger at prioritere de små samfund, der er her, fremfor at putte penge i et samfund, der slet ikke er kommet på benene, siger talsmand for cykelstien Anja Bisp Pedersen.

Hun har kæmpet for, at cykelstien til 15 millioner kroner kommer tilbage på budgetterne, men uden held.

Kommunens dilemma

Men Frederikssund Kommune er fanget i et dilemma, når det handler om, hvorvidt der fortsat skal puttes penge i at etablere byprojektet Vinge, som lige nu huser omkring 200 af Frederikssunds cirka 44.000 borgere.

- Der er mange borgere, der ser skeptisk på det og er kritiske, men alternativet er jo, at kommunen drejer nøglen om og indstiller sig på at tabe 400 millioner kroner, som man allerede har brugt (på Vinge-projektet, red.). Det vil mange nok også mene er en uklog strategi, siger Roger Buch, kommunal– og chefforsker ved Danmarks Medie – og Journalisthøjskole.

I september 2019 måtte Frederikssund Kommune sande, at der ikke var nogen, der havde budt på de byggegrunde, som kommunen ellers havde udbudt for at få byprojektet tilbage på sporet. Derfor kommer Vinge også til at få indflydelse på økonomien fremover, vurderer Roger Buch.

- Det er klart, at det her kommer til at hænge som en møllesten om halsen på kommunen de næste mange år, indtil der kommer gang i det. Derfor er der ikke så meget andet at gøre for kommunalpolitikerne end at bide i det sure æble og gennemføre de besparelser, som er nødvendige, siger Roger Buch.

Borgmester: Økonomien har det godt

Frederikssund Kommune har brugt omkring 385 millioner kroner i Vinge de seneste 10 år, samtidig med at den forventer at bruge 80 millioner kroner frem til 2022.

Og det er nødvendigt at fortsætte med at investere i Vinge, mener borgmester John Schmidt Andersen (V).

Borgmester John Schmidt Andersen (V). (Foto: © Lars Dalby, Frederikssund Kommune)

- Selvfølgelig er der nogen, der siger: 'Hold op med at bruge flere penge ude i Vinge.' Men Vinge er sat i verden og eksisterer, og vi har investeret ret mange penge derude, og de penge skal selvfølgelig tilbage til borgerne i kommunen, siger John Schmidt Andersen.

Det fremgik tidligere af artiklen, at der var en direkte sammenhæng mellem besparelserne og de 80 millioner kroner, som der skal bruges på byggeprojektet Vinge de kommende år. Det er dog ikke tilfældet, og artiklen er derfor blevet rettet.