Efter Field's-skyderi: 24 millioner kroner skal mindske risikoen for en lignende hændelse

Psykiatrien får flere penge. Men det bliver svært at hyre personale, frygter læger og sygeplejersker.

Redningspersonale foran indkøbscenteret Field's på Amager, da tre personer blev dræbt og flere såret den 3. juli 2022. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix) (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Ritzau Scanpix)

Mere end otte måneder efter at en mand gik ind i storcentret Field’s og dræbte tre mennesker og sårede flere andre, sætter Region Hovedstaden nu 24 millioner kroner af til blandt andet at ansætte mere personale i psykiatrien i år.

I efteråret gennemgik en task force den formodede gerningsmands forløb i psykiatrien. Det resulterede i seks anbefalinger til forbedringer i psykiatrien.

Formålet med dem er at mindske risikoen for, at noget lignende sker igen. Og det er de anbefalinger, som regionen nu har sat penge af til at føre ud i livet.

- Det betyder rigtig meget, da det er en alvorlig sag. Jeg ved, at mange har ønsket, at det skulle gå hurtigere, men nu er vi altså der, hvor vi ved, hvad der skal til, siger Lars Gaardhøj (S), der er regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Svært at skaffe personale

Poul Videbech, der er professor og overlæge ved Psykiatrisk Center Glostrup, har tidligere kritiseret, at der ikke blev sat penge af til at implementere anbefalingerne. Derfor glæder det ham, at det nu endelig sker. Men han er usikker på, om det overhovedet er realistisk at skaffe det personale, som regionen gerne vil ansætte.

- Jeg er bekymret, fordi læger og sygeplejersker forsvinder ud af det offentlige system. Vi ser lige nu en styrtblødning af personale fra det offentlige til private klinikker, siger han.

Derfor mener han, at Region Hovedstaden skal gøre det mere attraktivt at arbejde i psykiatrien igen.

Også Dansk Sygeplejeråd i Hovedstaden mener, det kan blive svært at skaffe personale.

- Problemet er, at der ikke er sygeplejersker nok at tage af. Derfor ender man med at tømme andre afdelinger i psykiatrien for deres sygeplejersker. Og så er man jo lige vidt, siger Nicklas Vagner Forsman, der er kredsnæstformand i DSR Hovedstaden.

Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) anerkender, at der kan blive udfordringer med at skaffe det nødvendige personale. Især når det handler om speciallæger, vurderer han.

Derfor er regionen også ved at se på, hvordan man kan forbedre arbejdsvilkårene for de ansatte, siger han.

- Vi gør rigtig meget for at gøre vores arbejdspladser attraktive. Det handler jo om alt fra at have fokus på vagtplaner, og at arbejdsmiljøet er rigtig, rigtig godt, siger han.