Drukkodeks: Gymnasier vil gøre op med elevers vilde drukkultur

11 gymnasier i hovedstadsområdet skærper reglerne for elevernes alkoholindtag med kodeks. Fynske gymnasier har indført samme regler.

Det er blandt andet festerne i Dyrehaven, der sidste år resulterede i flere indlæggelser, der får gymnasierne til at indføre kodekset. (Arkivfoto). (Foto: © MADS NISSEN, Scanpix)

Massiv druk og historier om hospitalsindlæggelser ved sidste års fest i Dyrehaven får nu 11 hovedstadsgymnasier til at gå sammen om et nyt kodeks.

Formålet med kodekset er at skærpe reglerne for elevernes indtag af alkohol til sociale arrangementer, fester og studieture.

Det siger Allan Kjær Andersen, der er rektor på Ørestad Gymnasium, der er ét af de gymnasier, der har skrevet under på regelsættet.

- Vi er gået med, fordi vi synes, at det er vigtigt, at gymnasierne sender et signal til de unge om fornuftige alkoholvaner, siger han.

Han håber samtidig, at det nye kodeks kan være med til at forhindre, at de vilde fester bliver et konkurrenceparameter, når de unge skal vælge en ungdomsuddannelse.

- Gymnasierne skal konkurrere om at være gode skoler, men ikke om at være gode udskænkningssteder, siger han.

Selvom de unges vanvidsdruk blandt andet i Dyrehaven og Prag ikke er foregået på gymnasierne, så bliver episoderne ofte koblet til skolerne. Det forklarer Espergærde Gymnasiums rektor, Henrik Bæch, der også bakker op om de nye fælles regler.

Han håber, at kodekset vil sende et signal om, at skolerne tager de unges alkoholforbrug alvorligt.

- Det er nemt at forstå, når en række skoler gør det sammen. Vi åbner også op for, at andre skoler kan melde sig under fanen, hvis de har lyst, og så kan vi simpelthen lægge det ud på vores hjemmeside, så man kan se, præcis hvordan skolen forholder sig til alkohol, siger han.

I interesseorganisationen Alkohol og Samfund glæder man sig over initiativet.

- Fordelen ved at gå sammen er, at man som gymnasium får etableret en fælles holdning til, hvilke rammer man lægger for festerne, og det gør, at det er den samme type fest, eleverne møder, uanset hvilket gymnasium man tager til fest på, siger direktør Peter Konow.

Samtlige fynske gymnasier udarbejdede før sommerferien samme form for kodeks, det bliver indført fra i dag.

Rettelse: Tidligere fremgik det, at flere fynske gymnasier overvejede, om de skulle lave et lignende kodeks. Det har de nu oprettet og er derfor ændret i artiklen.