DF'er om håndtryk: Rystende at S-borgmestre vil bryde loven

- Man kan ikke være borgmester og begå lovbrud, lyder fra Kenneth Kristensen Berth.

Kenneth Kristensen Berth (DF) mener, at borgmestrene må gå af, hvis de begår lovbrud. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Det er rystende, at en række s-borgmestre er klar til at begå lovbrud, hvis håndtryk bliver et krav, for at man kan få statsborgerskab.

Sådan lyder reaktion hos Dansk Folkepartis medlem af Folketingets Indfødsretsudvalg, Kenneth Kristensen Berth.

Meldingen kommer efter borgmester i Ishøj Kommune, Ole Bjørstorp (A), borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christiansen (A) og borgmester i Sønderborg Kommune, Erik Lauritzsen (A) har meldt ud, at de vil nægte at efterleve loven, hvis den bliver til virkelighed.

- Det er dybt rystende, at tre øverste folkevalgte vil blæse på lovgivningen. Vi får et helt forkert samfund, hvis folk kun følger lovgivning, man politisk er enig med. Så kan man jo også bare køre med 120 kilometer i timen i en 50 kilometers zone, siger Kenneth Kristensen Berth.

Ifølge regeringens forslag skal det være landets borgmestre, der skal lægge hånd til, hvis forslaget vedtages.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), skal det omdiskuterede håndtryk falde til en ceremoni i kommunen. Hvis ikke den nye statsborger vil give borgmesteren hånd, kan vedkommende ikke få sit statsborgerskab.

Men selvom borgmestrenes eget parti, Socialdemokratiet, har udtrykt støtte til forslaget, bliver det skudt ned i Ishøj og Albertslund, fordi det, efter borgmestrenes mening, strider mod grundlovens bestemmelser om religionsfrihed og personlig frihed.

- Jeg kommer ikke til at efterleve det. Hverken Gud, Konge eller Folketinget skal træffe beslutninger om, hvad der skal ske mellem mig og andet menneske, når vi hilser, siger Steen Christiansen, der kalder forslaget ’helt ude i hampen’.

Men det er overhovedet ikke borgmestrenes opgave at vurdere, om noget er i modstrid med grundloven eller ej, mener Kenneth Kristensen Berth.

- Hvis nogen mener det, må man føre en sag ved Højesteret. Så må Højesteret nå frem til en afgørelse. Det kan to borgmestre på den københavnske vestegn ikke beslutte, siger han.

Kenneth Kristensen Berth mener også, at det skal få konsekvenser for borgmestrene, hvis de ender med at begå lovbrud.

- Så kan de ikke være borgmestre længere. Hvis de ikke følger lovgivningen og bliver dømt for det, må de forlade byrådet og borgmesterposterne, siger han.