På et pressemøde den 23. juni 2017 underskriver borgmester John Schmidt Andersen (V) en kontrakt, der skal sætte gang i opførelsen af en helt ny bydel i Frederikssund Kommune – Vinge Centrum.
Der er tale om en såkaldt tildelingsaftale på ifølge borgmesteren 1.600 sider, som giver selskaberne AP Ejendomme og MT Højgaard retten til at bygge på de marker, der fra 2035 skal rumme 20.000 nye borgere, en s-togstation og 4.000 arbejdspladser.
Det var i hvert fald det, borgmester John Schmidt Andersen regnede med, at han på vegne af kommunens 40.000 borgere satte sin underskrift på.
- Det var jo i virkeligheden det, der blev skrevet under på (penge fra AP Ejendomme og MT Højgaard, red.), men aftalen var ikke endelig, sagde John Schmidt Andersen i december til DR København.
Siden kuldsejlede projektet om Vinge Centrum. Kommunen, AP Ejendomme og MT Højgaard kunne nemlig ikke blive enige om detaljerne i den endelige aftale. Derefter trak Frederikssund Kommune sig fra aftalen. Det betød blandt andet, at kommunen ikke fik de indtægter ind fra salget af byggeretter, som den havde regnet med.
Senest kunne DR onsdag så afsløre, at kommunen har brugt 387 millioner kroner på byprojektet.
Nu indrømmer borgmester John Schmidt Andersen, at han ikke læste, hvad han skrev under på i sommeren sidste år.
- Jeg var ikke blevet præsenteret for hele aftalegrundlaget på de ca. 1.600 sider, som ligger der. Jeg havde fået at vide af min rådgiver, at det var i tip-top orden det her. Det var klar til at blive skrevet under på, siger han.
Efterfølgende har John Schmidt Andersen læst aftalen. Han ærgrer sig over, at han stolede så meget på sine rådgivere.
- Vi kigger på vores rådgivere i den situation, og spørger hvad er det for nogle ting, der mangler i den her kontrakt? Der mangler stadig nogle ender, vi skal have til at nå sammen, og det betyder, at vi i løbet af de næste par måneder skulle have dem til at mødes. Men det kunne vi så ikke, siger John Schmidt Andersen.
Rådgiverne, som borgmesteren lænede sig op ad, er blandt andre Per Bendix fra Bendix Consult, der ifølge CVR-registret både handler med vin og driver en konsulentvirksomhed - og som har flere kuldsejlede projekter i blandt andet Køge i bagagen.
I Frederikssund skal de nu vurdere, om der skal rejses erstatningskrav mod en eller flere af de rådgivere, kommunen har brugt, siger John Schmidt Andersen.
- Vi skal kigge indad i vores organisation, men vi skal også kigge udad. Det har vores borgere i kommunen krav på. Vi skal evaluere, hvad det er, der er sket her, siger han.
Samme melding fremgår også af et fortroligt dokument fra den 4. december 2017, som DR har haft adgang til, hvor kommunen skriver følgende:
"På det foreliggende grundlag er vi nødsaget til på vegne af Frederikssund Kommune at reklamere over for den rådgivning, som Per Bendix og Horten hver især og tilsammen har ydet til kommunen i denne sag med forbehold om at kræve erstatning og/eller tilbagebetaling af honorar."
Den anden rådgiver i sagen er advokatfirmaet Horten, der gav juridisk rådgivning omkring udbudet af Vinge og i forbindelse med aftalen om Vinge Centrum.
I en periode fra oktober 2014 til december sidste år modtog advokatfirmaet godt 29 millioner kroner for deres rådgivning i sagen.
Det viser en aktindsigt, som DR København har fået.
Ifølge professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, Bent Greve, så er der tvivl om, hvorvidt rådgiverne har givet ordentlige råd.
- Man må spørge, om ikke der er et rådgiveransvar, og sige om man virkelig kan levere en ydelse så langt fra noget, der måske i virkeligheden kan lade sig gøre, siger Bent Greve.
Der var ellers kage på bordet og stor glæde hos advokatfirmaet Horten, da de i sommer fejrede, at aftalen om byudviklingsprojektet Vinge i Frederikssund, var skrevet under.
Ifølge Bent Greve så er beløbet på de godt 29 millioner stort, når man ser på resultatet.
- Samlet set er både konsulentudgiften og advokathonoraret meget stort i forhold til, hvad der rent faktisk er kommet ud af det, mener Bent Greve.
Hos advokatfirmaet Horten ønsker man af fortrolighedshensyn ikke at udtale sig.
Partner Erik Wendelboe Christiansen skriver i et skriftligt svar til DR København, at:
- Det har været et meget stort og komplekst projekt, hvilket også afspejles i vores honorar. Vi står 100 procent på mål for den juridiske rådgivning, vi har ydet gennem mere end fire år. Det ændrer imidlertid ikke ved, at det er en ulykkelig situation projektet står i lige nu, skriver han.
DR København har også forelagt kritikken for Per Bendix, men han har ikke ønsket at kommentere kritikken og henviser til, at han har tavshedspligt.