Bestyrelsesformand i boligforening: Ghettoplan nulstiller os

Vedtagelsen af en ny plan for udsatte boligområder vækker ikke begejstring i et af de boligområder, der er omfattet af planerne.

Gadehavegård i Høje Taastrup er et af de boligområder, der bliver ramt af, regeringens ghettoplan, der sætter et loft på, at maksimum 40 procent af boligerne i de boligområder, der er på ghettolisten, må være almene boliger. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Et stort flertal i Folketinget har i dag vedtaget den omstridte ghettoplan, der sætter et loft på, at maksimum 40 procent af boligerne i de boligområder, der er på ghettolisten, må være almene boliger.

De resterende boliger skal omdannes til andre boligformer eller fjernes fuldstændig.

Men det betyder imidlertid, at flere års arbejde med at forberede renovering og udvikling af boligområdet Gadehavegård i Greve, er spildt, mener Ibrahim El-Khatib, der er bestyrelsesformand.

Det almene boligområde Gadehavegård i Høje-Taastrup, står nemlig på regeringens ghettoliste. Og de seneste fire år har Gadehavegård gjort flere ting for at forbedre området.

- Vi har lavet et katalog over, hvad det er for nogle ting der skal laves, og vi er også begyndt at renovere en af blokkene for at se, hvordan prototyperne vil blive, siger han.

Men dét arbejde er ikke noget værd, når den nye plan træder i kraft, mener Ibrahim El-Khatib.

- Alle de planer vi har lavet og alle de tanker, vi har haft i mange år, er blevet nulstillet, siger han.

Udviklingsplan skal iværksættes

Men Boligområder, der er på ghettolisten, har hverken spildt tid eller ressourcer, hvis områderne på egen hånd har forsøgt at renovere og forbedre boligområdet.

Det er i hvert fald meldingen fra Carsten Kissmeyer, der er Venstres boligordfører.

- Der frigives ganske betydelige midler fra landsbyggefonden, netop til renoveringsopgaver. Så jeg tror, at de initiativer, man har startet, vil gøre, at man kommer væk fra ghettolisten, siger han.

Men selvom et boligområde står på ghettolisten, og derfor blandt andet skal nedbringe andelen af almene boliger med 40 procent frem mod 2030, påpeger Carsten Kissmeyer, at meningen med planen ikke er at fjerne en del af boligerne.

- Det er jo ikke målsætningen, at vi skal rive rigtig mange boliger ned, målsætningen er, at vi skal få en anden sammensætning af beboere, siger han.

De boligområder, der skal nedbringe andelen af almene boliger til 40 procent, har fået seks måneder til at lave en udviklingsplan, som skal godkendes af regeringen.

Det er dog nemmere sagt end gjort, mener Ibrahim El-Khatib. Og det er på trods af, at boligområdet Gadehavegård har fået hjælp fra et eksternt rådgivningsfirma til at lave en plan.

- Det er meget, vi skal nedbringe andelen af almene boliger til, og så tænker vi jo på menneskerne og ikke kun på vægge og mursten, siger han.