Beboere går med fakler imod bandekonflikten

I aften bliver Nørrebro lyst op af fakler, når bydelens beboere i fællesskab går på gaden i kampen mod bandekonflikten.

Bandekonflikten har været igang siden d.12 juni, hvor Nørrebro og Nordvestkvarteret har været ramt af flere skudepisoder. (Foto: © MATHIAS ØGENDAL, Scanpix)

De seneste måneders højspændte bandekonflikt er gået hårdt udover bydelen Nørrebro i København, og det har fået beboerne til at arrangere et fakkeloptog i aften.

På få måneder har der været 29 skudepisoder, og så sent som i går blev der igen affyret skud - denne gang i Esromgade.

Deltagerne i optoget i aften skal stoppe flere af de steder, hvor personer er blevet skudt.

Tejre Bech, der er medarrangør af fakkeloptoget, mener, det er vigtig, at Nørrebro står sammen imod bandekonflikten, som hærger.

- Vi gør det for at markere, at der er ofre i det her, der er folk, som er blevet skudt, og familier der er blevet berørt af de ting, som er sket, fortæller medarrangør Terje Bech, der også er talsmand for initiativet ”Vi tager gaden tilbage”.

Udover at stoppe flere af de steder, hvor der er blevet affyret skud, så vil der på Den Røde Plads blive afholdt et minuts stilhed, som vil blive efterfulgt af fællessang.

- Vi vil sende et signal om, at vi står sammen. Jeg håber, det vil skabe en følelse af fællesskab, siger Tejre Bech.

Beboerne tror fællesskabet

Flere af beboerne på Nørrebro er begyndt føle sig mindre trygge. En af dem er Henriette Pedersen, som til dagligt bor i bydelen:

Henriette Pedersen, som bor på Nørrebro, overvejer efter de seneste skudepisoder, hvor hun går, når det er mørkt.

- Efter de seneste skyderier er der nok nogle ting, der er begyndt at fylde lidt mere, fortæller hun og forsætter:

- Mine forholdsregler er ikke at gå alene mørke steder på Nørrebro, ikke gå ud for sent om aftenen og lige tænke lidt over, hvor jeg er med sin datter.

Derfor mener flere af beboerne også, at fakkeloptoget i aften vil kunne skabe en fællesskabsfølelse:

Det er vigtig at støtte op om fællesskabet, men det kommer ikke til at virke mod banderne, mener Mikkel Rasmussen, som bor på Nørrebro.

- Jeg mener, det er vigtigt at støtte op om området her og gøre det trygt for børnefamilier og alle dem, der bor her, fortæller Mikkel Rasmussen.

Og der er en enighed om, at man skal tage afstand fra uroligheder.

- Jeg ved ikke, hvor meget fakkeloptoget kan hjælpe, men det er vigtig, at man i fællesskab siger fra, og at man ikke vil finde sig i det, fortæller Henriette Pedersen.

Og selv om bandekonflikten ikke er noget, som beboerne tænker så meget over, når solen skinner, så får mørket flere til at blive indendøre og ikke gå alene rundt, lyder det:

Jesper Jørgensen føler sig mindre tryg i den skudramte bydel, når mørket falder på.

- Jeg føler mig generelt ikke utryg, men hvis det er mørkt udenfor, så gør jeg lidt. Jeg er jo i skudzonen, da jeg er mellem 17 og 24 år gammel, fortæller Jesper Jørgensen.

Fakkeloptoget starter klokken 20.15 på Blågardsplads.

Indtil videre er der næsten 400, som på Facebook har tilkendegivet, at de deltager i optoget.

Siden 12. juni har der været 29 banderelaterede skyderier i København, hvor to civile er blevet ramt. Skudepisoderne bunder i en længerevarende konflikt mellem bandegrupperinger i og omkring Nørrebro og Københavns Nordvestkvarter.