Antallet af statslige ansatte stiger

Der bliver flere og flere statslige ansatte rundt om i kommunerne, viser nye tal fra Kommunernes Landsforening. Nordsjælland oplever landets største stigning.

Statslige arbejdspladser som kaserner, politistationer, gymnasier og universiteter har fået flere og flere ansatte de seneste år, viser tal fra Kommunernes Landsforening.

I alt var der 193.122 statslige ansatte i 2013, hvilket er 3,7 procent flere end 2009, viser nye tal fra Kommunernes Landsforening. I Nordsjælland har man oplevet den største stigning på landsplan med en 14,5 procents stigning, og det vækker glæde i Allerød, hvor man har oplevet en fordobling af ansatte.

- Jeg er altid glad for, at vi formår at få flere arbejdspladser til Allerød. Vores princip om at have arbejdspladser i byen som dækker ind- og udpendling er lykkedes, siger Allerøds konservative borgmester, Jørgen Johansen til P4 København. 

Nedgangskommune: Ingen grund til bekymring

I Furesø Kommune er udviklingen gået den modsatte vej, hvor antallet af statslige ansatte er faldet med 40 procent de seneste fire år. Det får dog ikke borgmester Ole Bondo Christensen til at ligge søvnløs om natten.

Ifølge borgmesteren har kommunen ikke haft statslige arbejdspladser siden lukningen af Værløse Flyvestation, og her er de ansatte enten flyttet eller gået på pension. Han peger derimod på den lave ledighed som den vigtigste målestok.

- Vi har nogle af de laveste ledighedstal, så det er ikke udtryk for, at folk er blevet fyret eller går ledige. Og så længe beskæftigelsen og ledigheden er god, så er vi glade og tilfredse, siger han.

Forsker: Statslige job kan ligge hvor som helst

I andre kommuner kan tabet af arbejdspladser dog være en hård nød at knække. Og her kan man give kommunerne en hjælpende hånd, mener Hans Thor Andersen, forskningschef på Statens Byggeforskningsinstitut.

Det skal dog ske ud fra en større plan.

- Det må ikke blive sådan nogle hovsaløsninger, hvor man placerer et enkelt statsfængsel i et svært stillet område, og så er det klaret. Der skal tænkes over, hvad der skal til for at trække væksten i gang og ikke bare klattes arbejdspladser ud, siger Hans Thor Andersen til KL's Momentum.