For mange unge søger hjælp på psykiatriske skadestue, når de er ulykkeligt forelskede eller ikke kan enes med familien.
Det tvinger nu Region Syddanmark til at lave en adgangsbegrænsning på Odense Universitetshospital.
Skadestuen er beregnet til egentlige psykiske lidelser, men den bliver i stadig større omfang også brugt af unge med mindre problemer, fortæller første reservelæge Rannva Vang:
- Vi møder rigtig mange unge. Nogle af dem kommer med kærestesorger, og det er ikke rigtig noget, som vi kan gøre så meget ved. Det kan også være børn, der er belastet derhjemme eller i skolen og ikke trives. De kan have været under stort pres gennem lang tid, og til sidst flyder bægeret over.
Patienter skal nu gennem hospitalets vagtlæge
I de tilfælde, hvor den unge ikke skal behandles på den psykiatriske skadestue, forsøger man at hjælpe dem videre andre steder i systemet, siger Rannva Vang:
-
Internettet er med til at bryde tabu
Rannva Vang understreger dog, at det er positivt, at de unge ikke er præget af det tabu, der var omkring psykiske problemer indtil for få år siden.
Internettet er med til at bryde tabuet, og nettet kan ligefrem hjælpe den unge, både i situationen og til at søge hjælp, siger ledende overlæge på psykiatrisk skadestue, Kurt Memmert:
- Man har måske lidt lettere ved at søge hjælp i psykiatrien, end man havde før. Vi kender også unge, som har en autistisk forstyrrelse, som har fået venner gennem internettet, som de ellers ikke ville have fået i nærsamfundet.
Sidste år var der 329 børn, som henvendte sig til den psykiatriske skadestue. Året før var tallet 178.