Selv om du er ung, uden penge og uden tag over hovedet, så har du alligevel gode chancer for at blive hjulpet i flere kommuner.
For mens antallet af unge hjemløse på landsplan er steget med cirka 10 procent i løbet af de sidste to år, er tallet faldet i både Odense, Randers og Silkeborg. Det viser den nationale hjemløsetælling i 2017, som VIVE, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, offentliggør i dag.
Et såkaldt housing-first-princip hjælper i Odense
I 2015 var der 30 unge hjemløse i Odense, mens man nu er nede på 20.
En af forklaringerne kan måske findes i et såkaldt housing-first-princip, som man i Odense Kommune har arbejdet med siden 2009. Det betyder, at man i stedet for at have en individuel handleplan for hver borger, har en helhedsorienteret tænkning, hvor kommunen har ansvaret. Den tænkning er med til, at de hjemløse hurtigt kommer i egen bolig, siger social- og beskæftigelsesrådmand i Odense Kommune, Steen Møller (K).
- Det er ikke nemt at komme fra hjemløshed til at bo i egen bolig, og derfor har man behov for noget hjælp og noget støtte, siger Steen Møller.
Steen Møller mener, at det største skift er at gå fra at bo på gaden til at bo for sig selv, og derfor er der særligt brug for hjælp på dette tidspunkt. De tidligere hjemløse får derfor hjælp til, hvordan de omgås naboerne, hvad man gør med affald, og hvordan man kan styre sin økonomi.
Læs også
Bor på sofa, herberg og gaden: Unge mangler tag over hovedet
Brug af screeningstrategi
I Randers Kommune har man på unge-området haft gavn af en særlig screeningsstrategi.
Trine Holm, der er centerleder for udsatteområdet i Randers Kommune, fortæller, at kommunen har et meget tæt samarbejde på ungeområdet, som gør, at den kan reagere hurtigt.
- Uanset hvor i kommunen du arbejder, så ligger der et screeningsværktøj. Så når en medarbejder i kommunen møder en ung, der er hjemløs, så kan medarbejderen sende screeningsværktøjet ind til os på udsatteområdet, siger Trine Holm.
På landsplan er antallet af unge hjemløse i alderen 18-24 år steget med ni procent og i alderen 25-29 år med 27 procent.