Unge dropper metalarbejde trods lav ledighed

Kun få unge vil være værktøjsmager eller industritekniker, selvom arbejdsgiverne står i kø efter mere mandskab.

Ledigheden er lav for klejnsmede, værktøjsmagere og industriarbejdere, og det presser metalbranchen. (© Aarhus Maskinmesterskole)

Der er god udsigt til et job som værktøjsmager, industritekniker, rustfast klejnsmed eller kølemontør. Men arbejdet er slet ikke et hit blandt de unge.

Det er rigtig ærgerligt, for ledighedstallene viser, at der er meget brug for netop disse faggrupper, siger formanden for Dansk Metal i Odense, Lars Hansen.

- Der er brug for de unge nu, og der bliver endnu mere brug for dem i fremtiden, siger Lars Hansen.

Unge vælger spænding frem for forudsigelighed 

På Syddansk Erhvervsskole i Odense er der væsentlig større interesse for at blive tømrer og elektriker end industritekniker.

19-årige Mads Pedersen fra Årup har for eksempel valgt at blive elektriker i stedet for industritekniker.

- Den der forudsigelighed du har hver dag. Du møder op på samme fabrik og drejer de samme plader dag ud og dag ind, hvorimod du som elektriker har lidt større uforudsigelighed. Du ved ikke rigtig, hvad dagen bringer, og det er et stort plus, siger Mads Pedersen.

Metalarbejde er ikke kedeligt

Det er en fuldstændig misforståelse, at arbejdet er ensformigt, siger Odenses metalformand Lars Hansen.

- Metalarbejde er ikke kedeligt arbejde. Det er jobs med et interessant arbejdsindhold, det er alsidige jobs, og det er jobs, hvor man kan komme rundt omkring i hele verden og arbejde, siger Lars Hansen.

Lige nu er der kun tre ledige værktøjsmagere i Metal Odense, der også dækker Nyborg, Kerteminde, Assens og Nordfyn. På landsplan er ledigheden for den faggruppe helt nede på 2,9 procent.

Arbejdskraft fra udlandet kan være løsning

Det giver store problemer for virksomheder, at de unge vælger jobbene som værktøjsmager eller rustfast klejnsmed fra.

Fravalget af metalarbejdet kan i sidste ende betyde, at man skal hive arbejdskraft ind fra udlandet for at få bemandingen til at gå op.

- Vi ved, at når virksomheder må sige nej til ordrer og ikke får deres million-dyre maskiner i brug, så begynder de at lede efter arbejdskraft i udlandet, og så overvejer de, om de skal flytte virksomheden ud af landet, siger Tommy Dalgaard, der er faglig sekretær i Metal Odense.