Statsforvaltningen går ind i Bios-konkurs

Efter opfordring fra regionsrådsmedlem fra Nye Borgerlige Holger Gorm Petersen er Statsforvaltningen nu gået ind i sagen om Bios’ konkurs.

En regionrådsmedlem mener, at beslutningen om at erklære Bios konkurs, blev taget henover hovedet på størstedelen af regionsrådet. (Foto: © DR Syd, phkfoto.dk)

Alle de øvrige regionspolitikere undtagen regionsrådsformanden og de to næstformand i Region Syddanmark blev holdt uden for indflydelse, da Bios blev begæret konkurs.

Sådan lyder påstanden fra Nye Borgerliges regionsrådsmedlem i Region Syddanmark, Holger Gorm Petersen.

Han har derfor klaget til Statsforvaltningen over de formandsbeslutninger som regionsrådsformand Stephanie Lose (V) traf i Bios-sagen.

Holger Gorm Petersen mener, at regionsrådsformand Stephanie Lose (V) og resten af regionens formandsskab overtrådte regionsloven ved ikke at orientere og inddrage de øvrige politikere, i hvad han kalder ”en meget vigtig og afgørende beslutning”.

Klagen nu fået Statsforvaltningen til at bede regionsrådet om en udtalelse til sagen.

- Vi fik slet ikke mulighed til at forholde os til, om vi ville indgå i en afdragsordning med Bios, eller om vi ville erklære Bios konkurs, siger Holger Gorm Petersen, der mener, at formandsskabet kørte processen fuldstændig henover hovedet på resten af regionsrådet:

- Vi var fuldstændig uden indflydelse.

Han mener ikke, at regionsrådet var vidende om eller blev inddraget i sagen om det tilbagebetalingskrav på 31,6 millioner kroner, som blev rejst mod Bios, efter selskabet ved en fejl havde fået udbetalt beløbet i december 2015.

Samtidig mener han heller ikke, at regionsrådet blev inddraget i den konkursbegæring, som regionen indgav mod Bios den 25. juli i år.

Aldrig oplevet noget lignende

Konkursbegæringen mod Bios var kulminationen på flere dages spændinger mellem regionen og det kriseramte ambulanceselskab.

Tre dage inden havde regionen og Bios afholdt et flere timer langt møde om, hvordan Bios kunne tilbagebetale de 31,6 millioner kroner.

Aftalen blev, at Bios skulle arbejde videre med en tilbagebetalingsplan, som regionsrådet skulle drøfte på et ekstraordinært og hasteindkaldt regionsrådsmøde den 26. juli.

Derfor var Holger Gorm Petersen også ”dybt chokeret”, da den 24. juli via medieomtale opdagede, at regionen ville erklære Bios konkurs dagen efter, hvis selskabet ikke selv gjorde det.

- Jeg var dybt chokeret. Man ville stille en konkursbegæring, uden at det var drøftet med regionsrådet. Jeg følte mig fuldstændig til grin. Normalt tager man resten af politikerne med på råd i så stor og væsentlig beslutning. Det var en helt vanvittig situation, og jeg har i mine 27 år i politik aldrig oplevet noget lignende, siger Holger Gorm Petersen.

Utilfreds med ny dagsorden

Derfor ændrede dagsordenen for det ekstraordinære møde den 26. juli sig også fra at dreje sig om, hvorvidt man ville acceptere en tilbagebetalingsordning med Bios eller ej.

I stedet skulle det nu handle om den fremtidige ambulancedrift, som regionen selv ville stå for.

Holger Gorm Petersen sidder i regionsrådet for partiet Nye Borgerlige. Tidligere på året skiftede han parti fra Dansk Folkeparti. (Foto: © Dr Fyn)

Den ændrede dagsorden, der kom med meget kort varsel, og hvor bilagene til mødet først blev udleveret ved mødets start, er også dybt kritisabelt, mener Holger Gorm Petersen.

- Jeg kunne sådan set godt acceptere den første dagsorden, hvor vi skulle tage stilling til, om vi ville acceptere en tilbagebetalingsordning eller ej. Men den mulighed var fuldstændig udelukket, fordi regionen havde erklæret Bios konkurs, siger han og fortsætter:

- Dermed blev det i stedet et møde om at hjemtage ambulancedriften. Men vi kunne reelt ikke diskutere det, fordi regionen allerede havde meddelt, at det var det, man ville, siger Holger Gorm Petersen.

Lose: Fint, de ser på sagen

DR Fyn har forsøgt at få en kommentar fra regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

Formand for Region Syddanmark, Stephanie Lose (V. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Hun har dog ikke haft mulighed for at deltage i et interview i dag onsdag. Hun skriver dog i en sms, at hun hilser Statsforvaltningens arbejde velkomment.

- Statsforvaltningen har fået en klage fra Holger – den kigger de så på. Det er fint, det er derfor, de er der, skriver regionsrådsformanden.

Region Syddanmark har to måneder til at indsende sin udtalelse til Statsforvaltningen.

Statsforvaltningen forklarer til DR Fyn, at udtalelsen skal bruges til at belyse sagen yderligere. Først herefter kan Statsforvaltningen tage stilling til, hvad der videre skal ske i sagen.