Skunklaboratorier koster el-kunder millioner

Kriminelle personer stjæler strøm til dyrkning af skunk. Regningen løber op i millioner af kroner, som bliver sendt til forbrugerne, forklarer flere energiselskaber.

Såkaldte skunklaboratorier er dyre i drift, men de kriminelle betaler ikke selv for strømmen. Det gør forbrugerne. (© Local Eyes)

Det koster el-kunder i hele landet millioner af kroner, at kriminelle dyrker skunk ved hjælp af stjålet strøm.

Skunk udvindes af hashplanter, som kræver meget lys og varme, og strømmen til de såkaldte skunklaboratorier tappes ulovligt uden om elmåleren.

Ifølge teknisk direktør ved Energi Fyn Klaus Winther har det fynske energiselskab i 2013 og 2014 fået stjålet strøm til en samlet værdi af 2,1 millioner kroner.

Aktuel sag på Fyn

- Det er ganske store mængder el, der er tale om, og det er tyveri i millionklassen. Derfor har vi været nødsaget til at stramme meget op, siger Klaus Winther til DR Fyn.

Onsdag er en retssag mod fire vietnamesere begyndt ved Retten i Odense. Vietnameserne er tiltalt for at dyrket skunk fem forskellige steder på Fyn og i Jylland. Energi Fyn anslår at selskabet i den aktuelle er bestjålet strøm for 720.000 kroner.

En typisk skunkproduktion bruger omkring 100.000 kWh, hvilket svarer til 25 husstandes årlige forbrug, og energiselskaberne har oftest vanskeligt ved at inddrive pengene.

Forbrugere i hele landet må betale

Gerningsmændene er oftest fattige udlændige, som ikke har mulighed for at betale regningen, og dermed bliver den sendt videre til alle el-forbrugere.

- Vi samarbejder med politiet og gør, hvad vi kan for at få dækket tabene. Desværre er det oftest umuligt, siger kommunikationschef i energikoncernen SE  til DR Fyn.

Han oplyser, at SE, som leverer strøm til kunder i Syd- og Sønderjylland, i 2014 oplevede et tab på 850.000 kroner.

Også Dong Energy, som leverer strøm til hovedstadsområdet og Nordsjælland, oplever problemet. Selskabet oplyser, at man i øjeblikket har sager kørende, som repræsenterer et samlet krav på tre millioner kroner.

Nye metoder taget i brug

Ifølge energiselskaberne kan strømtyveriet både ske ved, at elmåleren brydes op, så målerskiven ikke kan dreje rundt.

Derudover sker det ofte, at de kriminelle tiltvinger sig adgang til et kabelskab og etablerer forsyning uden om måleren ved hjælp af et kabel fra kabelskabet til den ejendom, hvor skunken bliver dyrket.

Energiselskaberne er blevet bedre til at opspore tyverierne, hvilket ofte sker i samarbejde med politiet.

Blandt andet har selskaberne installeret målere, som kan opspore usædvanligt forbrug af elektricitet, ligesom virksomhedernes montører er blevet bedre til at spotte snyderiet.