Op imod 100 lærerstillinger er på vej til at blive slået op alene på Fyn før næste skoleår. I Vejle har skolereformen kastet 40 stillinger af sig og i Sønderborg er der 39 ekstrastillinger.
Særslev-Hårslevskolen i Nordfyns Kommune har netop ansat seks nye lærere, og det er en helt anderledes situation end skoleleder Lars Konrad Mortensen ellers plejer at opleve. Ansøgerne er begyndt at stille krav, og det har de ikke gjort i mange år nu.
- Jeg får mange spørgsmål om, hvad skole kan tilbyde læreren. Vi skal oppe os på arbejdsmiljøet, siger Lars Konrad Mortensen.
Der er nye muligheder til de nyuddannede
Formanden for lærerkredsene i Nyborg, Kerteminde og Faaborg-Midtfyn Jane Vagner Pedersen er glad for, at de arbejdsløse og de nyuddannede nu pludselig har nye muligheder.
- Der er noget at vælge imellem. Man skal ikke skal gå ind og søge på alt. Nu kan man læse jobannoncerne igennem og tænke, hvilket job passer lige til mig. Det må være rigtigt dejligt, siger hun.
Jane Vagner Pedersen spår, at der særligt kan blive rift om fysik- og kemilærere. Lige netop deres fag har ikke været eftertragtet af de studerende på seminarierne de senere år.
Ældre lærere vælger at gå på efterløn
Ifølge Anders Bondo Christensen formand for Danmarks Lærerforening er mange opslåede lærerstillinger et udtryk for at en del af de ældre lærere de senere måneder har valgt at sige deres stillinger op.
- Det er en lidt dyster baggrund. Der er mange lærere der de senere måneder har bedt om at få beregnet deres efterløn, fordi de ikke kan se sig selv i jobbet efter skolereformen, siger han.
At alt ikke er lutter fryd og gammen kan også lærerkredsformand Jane Vagn Pedersen bevidne. På få dage har hun fået henvendelser fra to lærere, som vil sige op, og en som vil søge orlov på grund af skolereformen.