Skoler plages af hashsalg fra biler

Salget af hash er rykket ud i biler. Det er et blandt andet et problem for skolerne, der oplever hashsalg lige udenfor deres matrikler.

Mobilt salg af hash ved skoler er svært at dæmme op for. De mobile salgssteder kan nemlig være væk på et splitsekund. (© DR)

Folkeskoler, erhvervsskoler og gymnasier bliver i stigende grad brugt som salgssteder for hashhandlere.

I Odense har politiet kendskab til fem biler, der kører rundt og sælger hash, men også udenfor storbyen foregår den slags hashandel.

Sletten Skole i Otterup på Nordfyn, er en af de skoler, der har problemerne inde på livet.

-  Vi har kendskab til syv elever, som ryger hash og som er kunder ved de mobile salgssteder. Om det er toppen af isbjerget, ved vi af gode grunde ikke, siger skoleleder Hans Jørgen Larsen.

Det er vanskeligt at komme hashsalget til skoleeleverne til livs, for det foregår hurtigt fra biler, som parkerer tæt på skolen, og som i øjeblikket efter er kørt væk fra området.

Svært at stoppe hashsalget

- Sælgerne er hurtigt væk igen. Derfor opfordrer vi lokale borgere til at give oplysninger videre om helt konkrete, mistænkelige biler, når det gælder bilnummer, farve og type, siger Ebbe Krogaard, som er chef for lokalpolitiet i Odense.

Da det for tre måneder siden gik op for skolelederen på Sletten Skole, at der foregik hashsalg lige udenfor skolens matrikel, blev eleverne i overbygningen indkaldt til stormøde. Her blev de informeret om problemet.

Han har opfordret eleverne til at tænke sig om og overveje nøje, hvilket selskab de er i. 

Forældrene har også modtaget et brev, hvor de er blevet opfordret  til at danne forældrenetværk.

Det er et langt sejt træk

Så snart vi hører et rygte om hash blandt skolens elever, sender vi informationerne videre til politiet, siger Hans Jørgen Larsen.

Hos Fyns Politi er af opfattelsen, at der skal et langt sejt træk til, hvis problemet skal til livs. De unge skal overbevises om, at de ikke skal ryge hash, forældrene skal på banen og dem, der sælger hash, skal straffes.

Men det sidste bliver meget svært især fordi meget hashhandel er blevet mobilt og foregår igennem en bilrude.

-  Vi sætter ikke faste patruljer ud. Hvis vi skal gøre det alle steder, hvor der er narkohandel, så skulle vi holde rigtigt mange steder. Så var der ikke andre politiforretninger, der ville blive passet på Fyn, siger Ebbe Krogaard, Fyns Politi.