Selv om et kendt advokatfirma nu i halvanden måned har gennemtrawlet store dele af Region Syddanmarks administration, så er det stadig ikke lykkedes at finde ud af, hvem i regionen der i to tilfælde har bedt om at få daværende regionsrådsformand Carl Holsts navn slettet fra en faktura.
Målet var angiveligt at skjule, at regionen havde betalt dels for taler til Carl Holst og dels for intensiv sprogtræning til den daværende regionsrådsformand. Og fakturaerne blev da også rettet, så det ikke længere var tydeligt, at Holst var modtager af ydelserne.
Men den endelige rapport, som mandag lander på regionens bord, har ikke kunnet opklare, hvem der begik fakturafusk og hvorfor.
Medarbejdere frygtede ledelsen
Den beskriver til gengæld et Regionshus i Vejle præget af frygt for den øverste ledelse og en stor angst blandt medarbejderne for at begå fejl.
Advokatfirmaet mener, at i hvert fald en del af de taler, som blev betalt i den ene faktura, lå uden for det, som regionen burde betale for, og rapporten antyder, at det var angst for at sige fra over for den øverste ledelse, der fik medarbejderne til at bede om at få Holsts navn slettet fra opgaver, som kunne kritiseres for ikke at have noget med regionen at gøre.
Carl Holst fastholder, at både taler og sprogundervisning var helt rimeligt for ham som regionsrådsformand. Han afviser dog samtidig, at han havde noget at gøre med, at hans navn blev pillet af regningerne. Advokatrapporten har da heller ikke på nogen måde kunne pege pilen direkte mod Holst som den, der gav ordren til, at hans navn skulle slettes fra regningerne.
Om talerne siger Holst:
- Jeg forstår ikke, hvorfor man ønsker at anonymisere fakturaen. Jeg mener, det er helt legitimt, at man får udarbejdet taler, når jeg er ude i min egenskab af regionsrådsformand.
Politianmeldelse på vej
Han påpeger desuden, at han slet ikke var i Danmark – men derimod i Thailand på ferie - den dag, regionen bad leverandøren af talerne om at ændre sin faktura, så det ikke kunne ses, at talerne var til Holst.
Flere af talerne var dog uden for det område, som regionen skal betale, konkluderer rapporten fra Kromann Reumert, og den anbefaler derfor regionen at undersøge, om man kan kræve penge betalt tilbage.
Flere regionsrådsmedlemmer – og den nuværende regionsrådsformand Stephanie Lose (V) – har allerede varslet, at de på mandagens møde i regionen vil kræve, at regionen går til politiet med en sideløbende undersøgelse fra Statsforvaltningen, der i fredags konkluderede, at Holsts personlige assistent reelt arbejdede på Holsts valgkamp til Folketinget og ikke for regionen.
Advokatrapporten anbefaler at også dens konklusioner skal videregives til politiet.