Provinsborgmestre samles for at kapre statslige arbejdspladser

Landsorganisationen ’Danmark på Vippen’ mødes i dag i Middelfart for at bringe landet i bedre balance.

Kommuner vil flytte statslige arbejdspladser til udkantsområder i blandt andet Jylland.

Vi vil have del i statslige arbejdspladser. Sådan lyder det fra landsorganisationen ’Danmark på Vippen’, der er en samling af kommuner, som klokken 13 i dag mødes på Hindsgavl Slot i Middelfart.

På mødet vil organisationen forsøge at komme med bud på, hvordan statslige arbejdspladser kan rykkes ud i landet.

- Det er ikke en fyldestgørende liste, vi vil komme med. Vi vil fastlægge overordnede principper og komme med eksempler på, hvilke statsvirksomheder som kan ligge bestemte steder ud fra de fastlagte principper, forklarer bestyrelsesmedlem Kim Ruberg til DR Nyheder.

Hele landet skal i spil

Under valgkampen luftede såvel Venstre som Dansk Folkeparti muligheden for at flytte statslige arbejdspladser fra hovedstaden og ud i provinsen.

I spil er blandt andet styrelserne for naturerhverv, natur, miljø, søfart og energi.

En af de borgmestre, som drager til Middelfart, er Svendborgs førstemand, Lars Erik Hornemann (V). Han mener, at det koster Danmark vækst og udvikling, når de statslige institutioner centraliseres.

- Vi skal have udnyttet det potentiale, som også er uden for de største byer. Mange ting er blevet koncentreret omkring København og i Østjylland i de seneste år. I ’Danmark på Vippen’ vil vi gerne folde tingene mere ud, så hele landet kommer i spil, siger den fynske borgmester til DR Fyn.

Skal finde sammen i enheder

I alt er 17 kommuner med i initiativet, og det er ikke altafgørende, hvilken kommune som løber af med eksempelvis en styrelse. Det vil nemlig skabe dønninger i de omkringliggende kommuner, mener Vardes borgmester, Erik Buhl Nielsen (V).

- Det vigtigste er, at vi finder sammen i nogle større enheder, så vi kan pege på nogle bestemte ting i nogle bestemte områder, hvor det giver mening at løse en opgave, siger den vestjyske borgmester til DR Syd.

Han forestiller sig, at borgmestrene kan blive enige om tre til fire ting, som de vil give videre til politikerne på Christiansborg.

De ting, som man bliver enige om på mødet i dag, skal fremlægges i en høring i Folketinget 8. september.