Det har aldrig rigtig været en drøm.
Alligevel er han professionel skuespiller, og måske har du set ham i filmen 'Hvidsten Gruppen' eller i tv-serierne 'Dicte' og 'Badehotellet', eller måske ikke, for han mener selv, at han gør det bedst i biroller, og han har det egentlig også rigtig fint med at være forholdsvis anonym.
Men 40-årige Jesper Riefensthal slipper nok ikke for at blive genkendt på gaden fremover. For i øjeblikket ruller han over tv-skærmene i den bedste sendetid på DR1 søndag klokken 20 i rollen som Tom i tv-serien 'Fred til lands' side om side med Lene Maria Christensen, Dar Salim, Marijana Jankovic og mange flere kendte skuespillere.
En rolle, han er meget taknemmelig for at have fået, specielt fordi det har givet ham tid til at fordybe sig i sin karakter og i samspillet med skuespillerkollegerne.
- Det har været fantastisk. Det der med at komme ind og arbejde med en karakter i en serie, så det har et spænd, fortæller han.
Før optagelserne til 'Fred til lands', som foregik i Assens Kommune på Fyn over et halvt års tid, havde Jesper Riefenstahl efterhånden vænnet sig til et omskifteligt arbejdsliv ofte med endagsoptagelser på mange forskellige tv-serier.
- Så møder man op med nogle replikker og en dato og en adresse. Og så møder man nogle, der måske har været i gang i to et halvt år, og så prøver man at lave en karakter ind i det, fortæller Jesper Riefensthal og fortsætter:
- Og så bliver der sagt 'tak', og så får man en afrensningsserviet og sætter sig ind i metroen, bilen eller bussen, og så kan man vente et år på at se det.
En form for efteruddannelse
Måske netop på grund af erfaringerne fra de mange forskellige biroller har det været ekstra givende at have mulighed for fordybelse i 'Fred til lands'.
Optagelserne til 'Fred til lands' har gjort ham mere bevidst om tv-mediet, teknikken og hans eget udtryk.
- Som forholdsvis ny i serie-øjemed har jeg været omgivet af 'the A-team'. Det har været fantastisk, siger han og fortsætter:
- Det har på en eller anden måde været mit efteruddannelsesforløb: at arbejde med nogle, der er så skidedygtige til det, de gør.
Jesper Riefensthal spiller over for Lene Maria Christensen i de fleste scener, han er med i.
- Man kan jo ikke andet end forelske sig dybt og umiddelbart i den kvinde, så jeg var skide nervøs. Men da det havde lagt sig, så var det bare sådan: 'Nu hænger du bare fast i skørterne og suger til dig', fordi hun er så skidegod.
Og ved nærmere refleksion er Jesper Riefensthal overbevist om, at serien har givet ham en faglig erfaring med tv, han kan bygge videre på i sin karriere.
- Det at få det her klasket på har været med til at udbygge mit arbejdsfelt og min forretning, og det er fantastisk, forklarer han.
En Reumert og et skulderklap
Som forholdsvis nyuddannet skuespiller modtog Jesper Riefensthal Talentprisen ved Årets Reumert i 2008, som han blandt andet fik for at spille en teenagepige i en fodboldklub på Teater Momentum i Odense. Og selvom han ikke føler, at prisen direkte fik betydning for hans karriere, så føltes det som et skulderklap.
- Jeg fik noget selvtillid, fordi jeg blev plukket ud af en gruppe, fortæller Jesper Riefensthal og fortsætter:
- Det er sådan børnereumert'en, ik', hvor 'de voksne' plukker nogle ud fra børnebordet. Men jeg var meget, meget stolt, og det var sådan lidt 'vi tror på dig, og du har gjort noget godt, og vi tror på, at du kommer til at lave mere godt'. Og det er jo dejligt at høre fra 'de voksne', siger Jesper Riefenstahl og griner.
Igennem en årrække stod Jesper Riefensthal mest på de skrå brædder på Mungo Park i Kolding. Et stort teater, han var med til at bygge op fra bunden, og hvor han var en af de fast tilknyttede skuespillere.
- Det gav noget iboende integritet. Der var noget over det her med ikke at suse til København med det samme, fordi man skulle være kendt eller sådan. Hvor var det dog fedt og privilegeret.
Men efter mange arbejdsomme år flyttede Jesper Riefensthal til Sjælland til et permakulturelt bofællesskab for at få mere tid sammen med sin familie.
- Teater er enormt slidsomt. Og det er tid væk fra min familie, min kone og mine små drenge.
Det slidsomme består blandt andet i at spille den samme forestilling et utal af gange, at tjekke ind og ud af hoteller i andre byer, når man er på turné, og at finde noget, der er 'lavet af ingredienser, ellers bliver man hurtigt turnéfed', forklarer Jesper Riefensthal.
Men noget tyder dog på, at den fyldte arbejdskalender er flyttet med ind i bofællesskabet på Sjælland.
- Jeg skal nå at arbejde minimum to timer om ugen i vores fællesgård, og det tror jeg ikke, jeg har nået det sidste år, fordi jeg har haft så hamrende travlt, siger han med en tydelig dårlig samvittighed.
Et drømmeliv?
Selv om mulighederne nærmest har stået i kø for Jesper Riefensthal, siden han blev færdiguddannet, er han stadig ikke sikker på, at det er skuespillerkarrieren, der er drømmen.
- Det er jo mit liv, så der er noget i mig, der gerne ville sige 'jaaa for fa'en', men der er også noget i mig, der siger, at det kunne være fedt at have fri, når andre har fri.
Jesper Riefensthal har ofte skæve arbejdstider på teatret, og det har nogle konsekvenser på den private front.
- Jeg kan næsten ikke huske, hvornår jeg sidst har været til en familiefest - udover når min mor og far og søster har fødselsdag, og det er heller ikke altid, jeg kan komme til det.
Så hans dom over skuespillerjobbet er hård:
- Lav løn, dårlige arbejdstider og fjollede arbejdssituationer, siger han og uddyber:
- Jeg har virkelig mange situationer, hvor jeg tænker, 'århh hvis jeg bare havde været revisor eller sådan noget almindeligt voksenarbejde, hvor man tjener penge, og så har man fri og weekend'. Jeg kan ikke have en hobby eller gå til noget, fordi det er så omskifteligt.
Selvom jobbet er spændende, bliver det hele måske nogle gange lidt for spændende, mener han.
- Jeg kunne godt tænke mig, at det var lidt mere ligesom andre, der har et almindeligt voksenliv.
Men når man spørger ham, om han håber på, at hans rolle i 'Fred til lands' kan munde ud i nye, spændende roller fremadrettet, kommer svaret prompte.
- Ja, for fa'en da, bring it on. Jeg er klar.
Så måske er drømmejobbet alligevel ikke helt så langt fra virkeligheden?
Hør Jesper Riefensthal fortælle om, hvordan karrieren startede, mens han går rundt i sine barndoms gader. (Reporter: Anne Mette Thrane)